Så minns de EM-festen

Följ med svenska laget – in bakom kulisserna

Foto: Pontus Orre
FOTBOLL

Vi har själva sett målen, publikhaven och uttåget, men vad hände bakom kulisserna?

När spelarna väljer sina vackraste EM-minnen utses en hemlig konsert, en stormig båttur och en ritual i bastun.

Ja, och en främmande man som kom flygande från Grekland och gav en high five.

EM 2013 är över för svensk del.

I onsdags förlorade Sverige semifinalen mot Tyskland med 1–0 och i går skiljdes spelarna åt med massor av minnen. Krysset mot Danmark i premiären, målfesten mot Finland, urladdningen i kvartsfinalen mot Island. De bräddfyllda läktarna och skrålet till nationalsången.

Men saker har skett bortom publikens och medias blickar. Truppen har hängt tillsammans från lägret i Stenungsund i slutet av juni till i går, genom vinster och förluster, båtturer och konserter.

För en närmare inblick bad Sportbladet spelarna om deras finaste stunder under mästerskapet.

Segling på Marstrand

Flera pekar på en avslappnad dag som laget ägnade åt segling och så kallad ribbåt på Marstrand strax före premiären. Eller på den konsert som Olivia Schoughs familj bjöd på en kväll i Falkenberg.

Caroline Seger minns mest uppståndelsen när hon rörde sig utomhus. En dag i Falkenberg var hon så uppvaktad att hon smet in på ­hotellet och bytte kläder för att få vara i fred.

– Att få den uppskattningen och det intresset... Det som nästan värmer mitt hjärta mest, och det är no ­offense mot alla flickor och kvinnor, är när män och pojkar kommer fram. När killar från åtta till sexton år kommer fram och tycker att det är häftigt, då tror jag man har gjort ganska mycket och vänt många fördomar, säger hon och lägger till:

– Att se dessa killar ha oss som förebilder har nog varit det häftigaste. När pojkar i den åldern som inte alls varit intresserade kommer fram till Fischer eller ”Kosse”, som blivit väldigt populär, så är det häftigt.

”Gav en high five”

Hennes mittfältskollega Marie Hammarström gläds också åt främmande personer som sökt upp dem utanför arenan. Folksamlingar som väntat på bussen eller ruvat utanför hotellet för en autograf.

Den finaste supportern dök upp strax före semifinalen, säger hon.

– Han kom hem från Grekland. Han berättade att han inte varit så stort fan av damfotboll, men hade kollat på eurosport därnere och fått hela restaurangen att heja på oss. Nu åkte han till vårt hotell för att göra ett sista försök att få biljett. Det var starkt när han kom fram, gav en high five och sa ”nu kör vi!”.

Stjärnornas bästa stunder under EM

Caroline Seger:

– När vi var i Falkenberg skulle jag gå ut och hälsa på familjen. Vi stod på stranden och jag var tvungen att gå upp och byta kläder för jag fick inte vara i fred. Så fort jag bytte kläder var det ingen som kände igen mig...

Lotta Schelin:

– Innan EM drog i gång var vi på Marstrand och åkte ribbåt. Det var en läcker stund och jag tror det var något som alla uppskattade, det gav energi. Den stunden bär jag med mig.

Hedvig Lindahl:

– Vi åkte ribbåtar en dag på Marstrand. På väg tillbaka skulle de ha skoj, men vågorna var 2,5 meter höga, så vi hoppade upp och föll ner. Det var riktigt häftigt.

Nilla Fischer:

– Nationalsången har varit underbar. Jag har fått gåshud varje gång. Det har varit väldigt häftigt att stå där när alla sjunger.

Marie Hammarström

– Det var en man i går som kom hem från Grekland. Han berättade att han inte varit så stort fan av damfotboll, men hade kollat på Eurosport därnere och fått hela restaurangen att heja på oss. Nu åkte han till vårt hotell för att göra ett sista försök att få biljett. Det var starkt när han kom fram, gav en high five och sa ”nu kör vi!”.

Josefine Öqvist:

– Första matchen när vi gick in och det var fullt av publik. Värmen man möttes av där är det största.

Jessica Samuelsson

– Hela dagen på Marstrand var fantastisk. Vi seglade och åkte ribbåt och det var soligt och fint och vi åt kall lunch tillsammans. Det var buffé.

Pia Sundhage:

– Det är ett bubblande skratt när Sara Thunebro har den berömda morgonträningen för oss. Det är i början av resan och vi ska göra situps och grejer. Jag och Lilie Persson har sådana kommentarer att vi bara skrattar. Då kan jag inte göra de där situpsen. När ett skratt sprider sig, och det har hänt flera gånger, är det speciellt. Det är vi bra på.

Charlotte Rohlin:

– Vi har gjort en bastu­ritual. Dagen efter matcherna har vi gjort en ritual som tog sju minuter i en varm bastu med olika dofter. De har gått med handdukar och viftat och sedan har vi pinat oss igenom kallbad.

Therese Sjögran:

– Jag kommer inte på någon särskild situation, bara hur tajt gruppen har varit. Vi har hittat harmonin, som man ibland gör till mästerskap. Ingen har tjurat. Alla har tagit sin roll.

Lisa Dahlkvist

– Systrarna Schoughs konsert var jättebra. De avslutade med sin låt ”Dansa fotboll” och alla stod upp och dansade med. Det var jättekul.

Sofia Jakobsson:

– Jag tar seglingen. Mitt lag med ”Jossan” och Olivia Schough vann. Ingen hade gissat på det, men vi tre var i bra form. Så glad har jag inte varit på jättelänge.

Kosovare Asllani:

– Bäst var en video som de i ledarstaben gjorde inför matchen mot Tyskland. Vi såg den innan vi drog till arenan och man kände att man bara ville ut och vinna hela EM. Det är den bästa filmen jag har sett.

Sara Thunebro:

– Det är den stora familjen som man varit samlad med som är det stora minnet. Framförallt bänkspelarna som inte fått spela en minut men inte en gång har jag sett någon hänga med ­huvudet.

ARTIKELN HANDLAR OM