”Är oförlåtligt”

Angerer räddade båda Norges straffar

FOTBOLL

Nadine Angerer.

Där har ni EM-finalens största hjälte efter att 34-åringen tagit två straffar i Tysklands 1-0-seger mot Norge.

”Oförlåtligt”, skrev norska VG i sin matchrapportering efter norskornas andra straffbom.

Norge anklagades för att spela tråkigt inför EM-finalen mot Tyskland. Men ingen kan klaga på att de, enligt kritikerna så defensiva Norge, inte skapade chanser.

Valde samma taktik

Utöver ett bortdömt mål ordnade norskorna två straffar i finalen – men bommade båda! 31-åriga Trine Rønning sköt mitt i mål i den första halvleken och 32-åriga Solveig Gulbrandsen valde samma taktik efter timmen spelad. Båda gångerna räddade Nadine Angerer.

”Straffmiss! Angerer står också i vägen för Solveig Gulbrandsen. Nästan identisk som Rönnings försök. Oförlåtligt”, skriver VG i sin matchrapportering

– Vi kan inte spela final mot Tyskland och missa två straffar, säger tidigare landslagsspelaren Lise Klavenes till NRK.

Nytt publikrekord

Den 34-åriga tyska målvakten blev därmed stor matchhjälte när tyskorna säkrade guldet.

– Straffar är tur. Jag stod så länge jag kunde och hoppade sedan hundra procent åt ett håll. Den första straffen hade jag lite tur som fick på benet. Den andra gick jag åt rätt håll. Men jag tycker straffar är lite lättare för målvakterna, säger Angerer i TV4.

Anja Mittag blev matchens enda målskytt, vackert framspelad av halvskadade stjärnan Célia Okoyino da Mbabi, efter 49 minuter. Detta bara fyra minuter efter att Mittag byttes in.

Finalen bjöd också på ett mycket fint publikrekord. 41 401 åskådare hade hittat till Friends Arena, trots Sveriges finalmiss, vilket är 12 000 fler än det tidigare rekordet för en EM-match för damer i fotboll.

De svenska spelarna fick också känna på en del av stämningen när de kom in för att tacka, och ta emot publikens hyllningar, i halvtid.

– Jag är väldigt lycklig över publiken i dag, den var fantastisk. Så grattis till Sverige som arrangerat ett fantastiskt EM, säger Nadine Angerer.

ARTIKELN HANDLAR OM