”Vore en ny skamfläck på oss som danskar”

Schmeichel vill INTE att Danmark får plats i EM

Peter Schmeichel växte ut till en legendar hos Manchester United. Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
FOTBOLL

Uefa utreder alltjämt EM-kvalmatchen mellan Albanien och Armenien efter misstankar om en uppgjord match.

Danmark kan få Albaniens plats i EM 2016 – något legendaren Peter Schmeichel vill undvika:

– Det blir i så fall en ny skamfläck på oss som danskar.

Zlatan Ibrahimovic sänkte Danmark i EM-playoffen.

Men kort efteråt kom sensationella uppgifter om att kvalmatchen mellan Armenien och Albanien kan ha varit uppgjord, något som i förläningen skulle kunna ge Danmark en plats i EM.

Rykten om att fyra armeniska spelare ska ha förlorat matchen mot Albanien med flit, i utbyte mot fyra miljoner kronor vardera, började cirkulera och misstankarna stärktes av att armeniska fotbollförbundets president, Ruben Hayrapetyan,öppet sågade sitt lands spelare.

– Jag är övertygad om att det fanns köpta spelare i matchen, sa Hayrapetyan, enligt flera internationella medier.

Därefter bekräftade Uefa att de startat en utredning.

”Mycket märkligt”

Då började det armeniska förbundet att slå ifrån sig. Till danska tidningen Ekstrabladet sa Tigran Israelyan, presschef på Armeniens fotbollförbund, att presidenten var felciterad och att han inte alls har pekat ut sina spelare som ”förrädare”.

Enligt Ekstrabladet är utredningen alltjämt pågående. Men danske målvaktslegendaren Peter Schmeichel vill inte (!) att Danmark får en EM-plats.

– Det hela är mycket märkligt. Vi slutade trea i gruppen eftersom vi inte spelade bra. Senare sa den armeniske presidenten att några av spelarna inte spelade med rent mjöl i påsen. Jag är dock inte säker på att det är sant, säger han enligt Ekstrabladet.

”Inte välförtjänt”

Schmeichel har själv erfarenhet av att sent ”kastas in” i EM-turneringen. 1992 fick hans Danmark ersätta Jugoslavien i Sverige-EM som följd av inbördeskriget på Balkan.

– Jag tror att Uefa och Fifa undersöker saken (Albaniens match mot Armenien reds anm.) men om vi får en EM-plats på bekostnad av Albanien så kommer det inte att vara välförtjänt. Det blir i så fall en ny skamfläck på oss som danskar.