”Vet vad man måste göra mot Zlatan”

Belgien: Tror att många lag är missnöjda med att möta oss

Foto: TT
Belgien, etta på världsrankingen, är inte rädda för Sverige.
FOTBOLL

PARIS. Förstarankade i världen och avundade för sitt fotbollsunder.

Belgien är hela Europas fotbollsälsklingar, i sommar ska de visa att de är mogna att besvara känslorna.

– Få länder har spelare som Zlatan, men jag tror att många lag är missnöjda med att möta oss, säger assisterande förbundskaptenen Vital Borkelmans.

Förbundskapten Marc Wilmots fick stanna hemma av personliga skäl, men Belgiens assisterande tränare Vital Borkelmans var nöjd med lottningen mot Italien, Irland och Sverige. I Brasilien 2014 tog sig ett hajpat Belgien vidare från gruppen men fick lämna turneringen i kvartsfinalen mot Argentina. Två år senare ska den gyllene generationen med Eden Hazard, Vincent Kompany, Kevin De Bruyne och Thibaut Courtois visa att man växt i rollen som en av turneringens favoriter.

– När vi spelade VM var många väldigt unga och hade inte så mycket erfarenhet. Nu har vi mästerskapserfarenhet och många spelare spelar på väldigt hög nivå internationellt. Två år senare är vi väldigt starka, säger Borkelmans till Sportbladet.

”Vet vad man måste göra mot Zlatan”

Belgien, som för närvarande är etta på Fifas världsrankning, möter Sverige i den sista gruppspelsmatchen den 22 juni. Någon särskild strategi mot Zlatan Ibrahimovic lär inte bli aktuell, enligt Borkelmans.

– Många av våra spelare har mött honom, de vet vad man måste göra. Vi spelar vårt eget system, oavsett motstånd.

Belgien har många toppspelare på i princip alla positioner, är Zlatan trots det den typ av spelare som Belgien faktiskt saknar?

– Få länder har en spelare som Ibrahimovic. Han vet hur man gör mål, han känner spelarna runt omkring sig. Det är en riktigt bra spelare, jag gillar honom.

Marc Wilmots är inte här, har du fått någon reaktion från honom?

– Marc säger att första matchen är väldigt viktig, den mot Italien. Han tycker att gruppen är tuff, men att allt är möjligt.

”Tror många ät missnöjda med att möta oss”

Sista matchen mot Sverige kan bli riktigt viktig för platsen i gruppen. Vad tänker du om den?

– Första matchen är viktig, sen kommer du till andra matchen och sen Sverige, men första matchen är väldigt viktig för det mentala.

Hur anser du att man ska möta Sverige?

– Det är farligt att uttrycka sig om det, jag avstår det. Vi får se vad som händer i juni, säger Borkelmans, som vägrar utnämna Zlatan till någon mardrömsmotståndare.

– EM är fem månader bort, spelare kan bli skadade och saker kan hända. Vi har väldigt bra spelare i vårt lag som spelar på hög nivå. Jag tror att många lag är missnöjda med att möta oss, säger Vital Borkelmans.