Europeiska domen: ”Sverige går vidare”

Journalisterna tror på blågult: ”Ni har ju Zlatan ...”

Foto: BILDBYRÅN
Fotbollseuropa tror på Blågult.
FOTBOLL

Sverige är klart för åttondelsfinal i fotbolls-EM.

I alla fall om man får lita till den europeiska journalistkåren.

– Sverige har styrkan att kunna gå vidare från gruppen och kan lätt gå till kvartsfinal, säger ungerske journalisten Péter Csillag.

Det svenska landslaget lottades in i grupp E tillsammans med Belgien, Italien och Irland.

På förhand ses Belgien och Italien som de stora favoriterna att avancera på de två direktplatserna.

Men hoppet för det svenska landslaget är inte slut där. Sportbladet lät journalister från hela Europa svara på en enkät om det kommande EM-slutspelet i Frankrike.

”Ni har ju Zlatan ...”

Svaret? Sverige går minst till åttondelsfinal.

– De har ett välorganiserat lag med bra spelare som Kim Källström. Och så har ni ju Zlatan ..., säger schweiziske journalisten Andreas Böni.

Gazzetta dello Sports Alessandra Bocci tror mer på Erik Hamréns landslag än sitt Italien – på grund av Zlatan Ibrahimovic.

– Jag tycker att Sverige har ett bra lag med en speciell spelare som är i slutet av sin karriär, men samtidigt är han i sitt livs form – för andra gången. Italien har inte några sådana spelare. Och ni kommer väl ihåg Portugal 2004 ..., säger Bocci.

Blir åttondel- eller kvartsfinal

Av de 26 svaren tror endast sju stycken att Sverige åker ur i gruppen. Tio svarar att Sverige tar sig vidare från gruppen, men får respass direkt i åttondelen. Och nio stycken tror att Sverige går hela vägen till kvartsfinal.

– Sverige har styrkan att kunna gå vidare från gruppen och kan lätt gå till kvartsfinal, säger ungerske journalisten Péter Csillag.

– Sverige har kvalificerat sig genom att lösa svåra situationer och har övertygande spelare. Ibrahimovic kommer att vara avgörande, han är en av de bästa spelarna i världen och kommer att bevisa det, säger Marcas Jose Felix Diaz Fernandez.

Alla tror inte på Zlatan

Men det är inte alla som tror på blågult. Irländaren Paul Lennon tror på sitt eget landslag och att Sverige får åka hem efter gruppspelet.

– Jag tror att Irland kan stoppa hotet från Zlatan och vinna en tät match med 1–0. Irland har en väldigt bra defensiv och även om de inte gör så mycket mål kan de näta på någon av de få chanser de skapar, säger Lennon.