Efter Uefas blunder: ”Vi ber om ursäkt”

Twitter-referenser till Adolf Hitler och Joseph Stalin

FOTBOLL

Uefa valde att försöka marknadsföra sommarens EM-slutspel genom att interagera med Twitter-användarna.

Den gick dock inget vidare.

Efter referenser till såväl Adolf Hitler och Joseph Stalin har Uefa bett om ursäkt för blundern.

I helgen lottades grupperna till sommarens EM-slutspel och kort därefter inleddes biljettförsäljningen. Uefas Twitter-plan var därför att göra vidare reklam genom att låta användarna skriva till Uefa och säga vilket lag de håller på. Resultatet skulle bli en tweet från Uefas konto på användarens namn och flaggan från det land de sympatiserar med. Men hur gick det då? Inget vidare.

Smaklösa retweets

Uefa hade nämligen inget filter på Twitter-flödet, vilket resulterade i att alla användare  - oavsett användarnamn - fick en bild retweetad. Det resulterade i sin del i flera smaklösa tweets från kontot som "Adolf Hitler, du är nu ett fan av Polen", "Joseph Stalin, du är nu ett fan av Ryssland" samt "Vladimir Putin, du är nu ett fan av Ukraina". Nu är den misslyckade Twitter-funktionen avstängd och Uefa har tagit bort alla olämpliga retweets från sitt konto. De har även bett om ursäkt.

– Vi ber om ursäkt för de stötande och smaklösa användarnamnen som genererats i den tidigare supperterkampanjen. Den är nu avstängd, skriver på på Twitter-kontot.