”Sverige är direkt medelmåttiga”

Irländska sågningen inför EM-avgörandet

Foto: Foto: Bildbyrån.
Sverige firar EM-avancemanget.
FOTBOLL

Sverige och Irland inleder med ett möte som förmodligen avgör ländernas EM-öden i Frankrike nästa sommar.

Irländske legendaren Eamon Dunphy gillar Irlands chanser.

– Sverige är direkt medelmåttiga. Det finns inget att vara rädd för.

Det var i lördags som Sverige lottades in i EM-grupp E bestående av Italien, Belgien och Irland. I konkurrens med grupp D, bestående av Spanien, Turkiet, Kroatien och Tjeckien är det den tuffaste gruppen i sommar.

Sverige inleder gruppspelet med att möta Irland i en måstematch på Stade de France.

I Irland gillar man sina chanser mot svenskarna. Tidigare landslagsmannen Eamon Dunphy – i dag expert hos tv-kanalen RTE – dömer ut Sverige.

– Ingen kommer att vilja möta Irland eftersom de vet att det blir en tuff match. Det är den attityden vi ska gå in med. Sverige är direkt medelmåttiga. Jag såg deras två playoff-matcher mot Danmark och Ibrahimovic gjorde sin grej, men de är inte ett fantastiskt lag, säger Dunphy till RTE Radio 1.

Även irländska bossen sågas

Det är en åsikt han betonar i en annan intervju, med irländska tidningen Independent:

– Sverige är ingen hemsk lottning. Det finns en stor chans till seger där. Det finns inget att vara rädd för med Sverige, säger Dunphy.

Ett hårt betyg för svenskarna med andra ord.

Men även den irländska förbundskaptenen Martin O’Neill får sig en släng av sleven:

– Martin har inte följt med i den moderna fotbollen. Det finns killar som var framgångsrika för 10-15 år sedan men som inte hänger med i dag. Ingen kommer att vilja höra det, men det är vad jag tycker. I den moderna fotbollen använder sig Barcelona inte av några centrala anfallare. Man behöver inte två stora killar längst fram. Det behövde man för flera ljusår sedan. Det är stenålder, säger Dunphy till Independent och avslutar med den dräpande kommentaren:

– Martin köpte Emile Heskey två gånger…