Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

– Populism är din absolut farligaste motståndare”

Lars Lagerbäck om sin och Islands otroliga framgångssaga i en stor intervju i nya EM-guiden

SUCCÉMANNEN Lars Lagerbäck har tagit Island till landets första mästerskap någonsin.   SUCCÉMANNEN Lars Lagerbäck har tagit Island till landets första mästerskap någonsin. Foto: Anna Tärnhuvud

WARSZAWA. Receptet på en historisk EM-succé?

Tja… Ta tjugo lovande spelare, några nypor jävlaranamma och ett svenskt taktikgeni och voìla – du får en fotbollsbrygd som tog Island hela vägen till Frankrike.

Så tydligaste tipset från coachen själv: var konsekvent, alltid.

– Jobbar du i det allmännas ögon är populism din absolut farligaste motståndare, säger Lars Lagerbäck i en stor intervju inför sitt totalt fjärde fotbolls-EM som tränare.

Det är förstås möjligt att det blivit ett annat beslut om skandalen handlat om några andra, men troligtvis inte. Man får inte tappa omklädningsrummet och man får inte tappa sitt mandat att bestämma, för en regel är en regel är en regel och de väldigt få som finns är till för att följas.

Och ja, Lars Lagerbäck är heller inte gärna känd för att rucka på sina principer.

Svårt beslut

67-åringen skakar lätt på huvudet.

– Men att skicka hem dem var väldigt väldigt laddat då, speciellt med positionen de hade i laget, säger han.

För er som inte minns hade en namnkunnig svensk trio varit ute och svirat på stan alltför sent under en landslagsamling och straffet för firma Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson blev att skickas i tillfällig blågul exil.

– Det var inget roligt beslut alls att ta, men har man regler måste det bli en konsekvens om man bryter mot dem och jag var tvungen att göra något...

 

Läs hela intervjun med Lars Lagerbäck och reportaget om Islands historiska första steg mot sommarens mästerskap i Superguiden till fotbolls-EM som finns i butik fredagen den 18 december.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet