Hamréns målvaktskris – Olsen tvingas bort

Tränaren: ”Vi ska värva en ny målvakt”

Foto: TT
Robin Olsen uppmanas av grekiska Paok att leta ny klubbadress. ”Vi ska värva en ny målvakt”, säger Paoktränaren Igor Tudor.
FOTBOLL

Här är Erik Hamréns mardröm inför EM: Ingen av hans tre högst rankade målvakter får spela.

Robin Olsen uppmanas av grekiska Paok att leta ny klubbadress, enligt uppgifter till Sportbladet.

– Vi ska värva en ny målvakt, säger Paoktränaren Igor Tudor.

Med två veckor kvar av januaris transferfönster hoppas nog svenska fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén på ett par lyckade klubbyten för de svenska landslagsmålvakterna inför sommarens EM.

För just nu är situationen nattsvart för trion Andreas Isaksson, Robin Olsen och Kristoffer Nordfeldt som varit Hamréns högst rankade val under 2015.

Hård kritik mot Olsen

Jobbigast är det för Robin Olsen i Thessalonikilaget Paok.

Den tidigare Malmö FF:aren gjorde flera misstag som nyförvärv och lagets förstemålvakt under höstens spel i grekiska ligan och i Europa League och kritiken har växt allt mer.

Olsen petades vid ett par tillfällen, fick chansen igen, men nu ska Paoks klubbledning ha tagit beslutet att definitivt satsa på andra målvakter, enligt grekiska uppgifter till Sportbladet.

"Behöver ny målvakt"

Olsen var petad när Paok 2-1-besegrade Veira under söndagen och efter matchen sa tränaren Igor Tudor om målvaktssituationen i klubben:

– Vi behöver en ny målvakt. Jag har pratat med Frank Arnesen (sportchef i Paok) och han har lovat mig att vi kommer värva en ny målvakt inom de närmaste dagarna.

Olsens agent, Hasan Cetinkaya, uppger dock att han inte fått besked om att den svenske målvakten ska lämna klubben:

– Jag har inte hört från Paok att de skulle vilja låna ut eller sälja Robin. Det finns inget konkret på bordet alls, säger Cetinkaya och fortsätter:

– Det enda Robin fokuserar på nu är att vara förstemålvakt i en klubb för att ha möjlighet att ta en plats i truppen som åker till EM i Frankrike. Så skulle det bli aktuellt med en flytt så handlar det om se till så att Robin får speltid.

Isaksson också petad

Situationen är inte bättre för landslagets förstemålvakt Andreas Isaksson, som gjorde starka insatser för Blågult i playoffet mot Danmark. Men i klubblaget Kasimpasa har Isaksson inte spelat en tävlingsmatch sedan 30 oktober.

FAKTA

Erik Hamréns svarta målvaktslista inför EM

Sverige ska ha med sig tre målvakter i EM-truppen till Frankrike. Här är de hetaste kandidaterna:

Andreas Isaksson, 34, Kasimpasa. 127 landskamper

Kommentar: Petad i sitt turkiska klubblag. Har inte stått i ligan sedan 30 oktober. Senaste matcherna han spelade var när Isaksson var felfri i playoffet mot Danmark i mitten av november.

Robin Olsen, 26, Paok. 2 landskamper

Kommentar: Har gjort 18 matcher i ligan, cup och Europaleague med Paok, men ser ut att vara petad rejält nu. Uppmanad att söka sig till ny klubb, enligt uppgifter till Sportbladet, efter flera misstag under hösten och vintern.

Kristoffer Nordfeldt, 26, Swansea. 5 landskamper.

Kommentar: Lämnade förstaplatsen i Heerenveen i somras för Premier League. Men i Swansea är Nordfeldt nummer två bakom Lukasz Fabianski. Har fått stå i tre matcher i Liga- och FA-cupen.

Patrik Carlgren, 24, AIK. 1 landskamp.

Kommentar: Stor guldhjälte för U21-landslaget i EM. Goda chanser bli tredjemålvakt till Frankrike-EM.

Jacob Rinne, 22, Örebro. 1 landskamp.

Kommentar: Fick en halvtimme mot Finland under januariturnén. Knappast med till EM, men stora chanser att bli OS-målvakt.

Karl-Johan Johnsson, 25, Randers. 3 landskamper.

Kommentar: Utsedd till årets målvakt i Danmark, men några enstaka tveksamma ingripanden mot Estland under januariturnén gav kritik.

John Alvbåge, 33, IFK Göteborg. 4 landskamper.

Kommentar: 14 nollor i allsvenskan 2015 och bästa räddningsprocenten. Alvbåge har dessutom ryckt in som tredjemålvakt vid mästerskap tidigare för Sverige.

Johan Wiland, 34, Malmö FF. 9 landskamper.

Kommentar: Under flera år given som nummer två bakom Isaksson, men det var innan han petades i FCK och Nordfeldt och Olsen klev fram.