Öppnar för ett EM – helt utan publik

SvFF-basen: ”Hade varit ett oerhört stort nederlag”

FOTBOLL

Europa skakas av nya terrordåd.

Nu öppnar Giancarlo Abete, vicepresident i Uefas exekutivkommitté för att spela EM inför tomma läktare.

– Det vore hemskt tråkigt för alla fotbollsälskare, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

På tisdagsmorgonen skakades Europa av ett nytt terrordåd. Självmordsbombare slog till såväl vid flygplatsen Zaventem som i tunnelbanan i Belgiens huvudstad Bryssel och dåden – som terrororganisationen IS tagit på sig – har orsakat minst 34 dödsfall och omkring 200 skadade personer.

”Kan inte uteslutas”

Efter attacken gick Uefa ut med ett pressmeddelande om att man tar säkerheten inför sommarens EM i Frankrike på största allvar. Samtidigt öppnar nu Giancarlo Abete, vicepresident i Uefas exekutivkommitté, för en drastisk åtgärd – nämligen att spela matcherna inför tomma läktare.

– EM 2016 är ett för stort evenemang för att senareläggas eller ställas in. Vi kan samtidigt inte utesluta alternativet att spela matcherna bakom stängda dörrar, på samma sätt som vi inte kan stänga ute terrorn, säger Abete till Radio 24, enligt Goal.

”Vore ett nederlag”

Spel inför tomma läktaren vore ett dråpslag for fotbollen, menar Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– En fotbollsmatch utan publik är ingen riktig fotbollsmatch. Och med tanke på hur många supportrar som sett fram emot att följa sina respektive landslag vore det ett oerhört stort nederlag. Men jag har svårt att tänka mig att det ska bli verklighet. Visst, det är otroligt tragiskt det som hänt i dag och världen är verkligen oförutsägbar. Men det som är förutsägbart är att Frankrikes säkerhetsansvariga jobbar intensivt för att skapa den fotbollsfest vi vill att EM ska bli.

Det känns inte som att spel inför tomma läktare – med det ekonomiska bortfall det skulle innebära – är ett alternativ va?

– Nej. Spekulationer som denna dyker nog upp en sådan här dag. Men jag tror att när vi kommer tillbaka till normaltillstånd så inser vi att detta alternativ – spel inför tomma läktare – vore en stor förlust både för idrotten och för det öppna samhället, säger Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM