”Idéer om hur vi ska ta hand om Zlatan”

Sportbladet på plats i Irland – förbundskapten Martin O'Neill i exklusiv intervju

1 av 2
FOTBOLL

DUBLIN. Han har en lång historia mot och med svenska spelare.

Nu ska Martin O’Neill försöka stoppa den störste av dem i EM-premiären.

– Vi behöver ha ett inslag av tur för att kunna stoppa Ibrahimovic, säger Irlands förbundskapten i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Foto: ANDERS DEROS
Sportbladets Michael Wagner intervjuar Irlands förbundskapten Martin O'Neill.

Att öppningsmatchen i ett mästerskap är viktig är känt sedan länge. I EM ökar betydelsen ytterligare när de båda nederlagstippade lagen i grupp E möts i första matchen.

Och eftersom fyra av sex grupptreor går vidare från gruppspelet är chansen/risken stor att Irland-Sverige blir avgörande för om någon av landslagen tar sig vidare, som trea eller bättre i gruppen.

– Belgien och Italien är favoriterna. Sedan skiljer det inte så mycket mellan Sverige och Irland. Det tror jag alla håller med om, säger förbundskaptenen Martin O’Neill i intervju med Sportbladet på nationalarenan Aviva Stadium i Dublin.

”Tur för att stoppa Zlatan”

O’Neill, som har en lång historia med Sverige och svenskar ända från när han vann Europacupfinalen med Nottingham Forest mot Malmö FF 1979 via succéåren med svenskar i spetsen i Celtic i början av 2000-talet, tvingades tidigt tänka om kring Zlatan Ibrahimovic.

– Jag sa lite skämtsamt i början när Zlatan slog igenom att han var övervärderad, men Henrik (Larsson) och Johan (Mjällby) satte mig på plats: ”Nej, gaffer, det här har du fått helt om bakfoten. Han är en storspelare!”

När Sportbladet frågar om hur Irland ska stoppa Ibrahimovic pratar O’Neill först bort ämnet genom en lång utläggning kring hans tidigare spelare Pontus Kåmarks och Johan Mjällbys utseende.

När frågan upprepas skojar han på nytt bort den för att på tredje försöket medge:

– Vi kommer ha våra idéer hur vi ska ta hand om Ibrahimovic, men den typen av spelare har väldigt ofta egenskaperna att ta sig loss ändå och det gör att vi behöver ha ett inslag av tur för att kunna stoppa honom.

”Jag är ledsen, Zlatan...”

– Det finns en gemensam nämnare mellan Sverige och Irland i sättet att jobba för laget, men där ni svenskar har en uppenbar extra fördel genom att Ibrahimovic kan avgöra matcher helt på egen hand.

Men i en fråga där Ibrahimovics storhet ska mätas med en annan svensk har O’Neill lättare att ge ett direkt, mycket snabbt svar:

I dina ögon, vem är störst, king Henrik eller Zlatan Ibrahimovic?

– För mig, jag är ledsen, Zlatan, men det finns bara en Henrik Larsson! Jag hade privilegiet att jobba med Henrik Larsson och han var…himmelsk.

FOTNOT: Läs hela den exklusiva intervjun med Martin O’Neill i Sportbladets EM-bibel – UTE I BUTIK NU!

FÖR DIG MED PREMIUM – LÄS EM-BIBELN DIGITALT

ARTIKELN HANDLAR OM