”Måste ha huvudet på plats”

Sverige släpper in för enkla mål

FOTBOLL

Sverige kommer till EM med en oroväckande tendens. 

Lätta baklängesmål, flera av dem efter straffar.

– Det gäller att vara klok hela tiden. Nu är de här matcherna så pass viktiga att man måste ha huvudet på rätt plats hela tiden, säger mittfältaren Jimmy Durmaz.

Har fått plocka bollar ur nätet.

I går började de svenska spelarna bekanta sig med premiärmotståndet. Efter en taktisk genomgång av Irland klev de ut på Stade Léo Lagrange och praktiserade sin nyvunna kunskap.

Defensivt handlade det om inlägg mot mittbackarna med vakenhet på andrabollarna.

Och just försvarsmässigt har Sverige en del att jobba med. Sedan september 2014 har de släppt in 19 mål (tävlingsmatcher plus träningsmatcher) varav en stor andel av dem på fasta situationer. Dessutom har Sverige dragit på sig fem straffar, varav fyra i EM-kvalet.

En pikant detalj i sammanhanget är att målvakten Andreas Isaksson har släppt in alla straffarna i sitt högra hörn. Irland i sin tur har under samma period gjort sex mål på straffar, fyra av dem dock i målvaktens vänstra hörn.

’Ska hålla sig kall’

De svenska spelarna är medvetna om att misstag på planen kan bli kostsamma, i straffområdet direkt avgörande. Fokus ligger inför premiären nu på att ha rätt anspänning, tydlig rollfördelning och huvudet på skaft framför allt i boxen. 

– Man ska hålla sig kall och tajma rätt, sen ska man inte tänka för mycket på det heller, säger målvakten Robin Olsen.

– Man ska spela som man brukar göra. Spelarna är vana vid samma situationer i klubblaget också. Så det är bara att spela som vanligt och hålla sig kall. Men det är en svår fråga. Men vi kan ju inte tänka på att vi inte får ta en frispark. Måste vi göra det så får vi göra det, säger han.

Erik Johansson är en av spelarna som orsakat straff under EM-kvalet mot Montenegro, mot en dribblande Stefan Mugosa. 

Mittbacken är medveten om betydelsen av att hitta balansen mellan att spela aggressivt, men ändå avslappnat.

– Man ska inte tänka för mycket utan spela sitt spel. Man har kommit hit av en anledning, säger Erik Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM