”Man ska få smällar, inte schack vi spelar”

Hårde Keane: ”Jag köper inte spelare som gnäller”

Foto: TT
FOTBOLL

VERSAILLES. Irland fick en heldag ledigt.

Kanske ägnade assisterande förbundskaptenen Roy Keane, 44, den åt att reparera relationen till spelarna som han ”ville ­döda” nyligen.

– Fotboll är känslor och ibland säger man för mycket, säger Keane.

Alla som är tillräckligt gamla att minnas hur Roy Keane var som spelare på och utanför planen, främst under tolv säsonger i Manchester United, vet att det stormade – ofta.

Efter den aktiva karriären har Keane fortsatt skapa rubriker med sina öppenhjärtiga uttalanden, även om det numera går något längre mellan kapningarna.

Men i förra veckan var det dags igen.

Keane, som är assisterande förbundskapten under Martin O’Neill för irländska landslaget var inte nöjd med spelarnas insatser i förlusten, 1–2 mot Vitryssland. O’Neill och Keane ställde ett mycket B-betonat lag på benen i genrepet i Cork.

Dagen efter matchen sa Keane:

– Well, jag ville ha ihjäl några av dem i går kväll… Nu har vi gått vidare. Vi kommer spela med elva ­andra spelare mot Sverige.

– Jag köper inte spelare som klagar över att de spelat för mycket matcher, har några småskador, blah, blah, blah.

”Del av fotbollen”

– Jag blir orolig om spelarna inte har ont någonstans. Man ska få smällar. Det är meningen att man ska tackla spelare och göra det hårt. Det är en del av fotbollen. Det är inte schack vi spelar.

Keane var extra kritisk mot flera namngivna spelare, bland annat yttermittfältaren Aiden McGeady och strax innan avfärden till Frankrike bekräftade Martin O’Neill att hans assistent bett flera av spelarna om ursäkt för utfallet efter genrepet.

Keane själv sa sedan:

– Om jag har gått över gränsen vid vissa tillfällen så pratar jag med dem det berör och ber om ursäkt.

”Har stor respekt”

Hur relationen mellan Roy Keane och spelare och ledare i Irlands landslag är efter den senaste skandalen får var och en bedöma själv utifrån svaren på frågorna om den hetlevrade assistenten efter torsdagens träning vid EM-basen i Versailles:

Hur är det att ha Roy Keane som ledare?

– Han är en stor karaktär, personlighet. En stor före detta spelare. Vi har alla en stor respekt för honom oavsett vad man kan läsa eller höra om honom, säger målvakten Shay Given.

– När han pratar till dig så lyssnar man. Han har stor erfarenhet från att ha spelat fotboll runt hela världen.

Pratar han eller skriker han till er?

– Lite av båda, ja, haha.

Hur är han som domare (Keane fick vara domare vid tvåmålsspelet)?

– Det är bättre med Martin, säger Shay Given med ett brett leende.

Martin O’Neill säger om samarbetet med assistenten Keane:

– Vi har ett gott professionellt samarbete. Vi umgås dock inte utanför landslaget. Men det fungerar bra.

Han är en stor karaktär. Påverkar det samarbetet jämfört med andra du ­jobbat med tidigare?

– När jag var i Premier League och i Celtic hade jag John Robertson som assistent. Han var totala motsatsen till Roy i sin personlighet, men en minst lika bra fotbollsspelare tidigare som Roy Keane och fick därför väldigt mycket uppmärksamhet. Det gjorde Robertson också lite speciell att jobba med stundtals, säger O’Neill.

Den hellediga fredagen för Irland var avsedd för att spelarna skulle kunna återhämta sig inför matchen mot Sverige, enligt ett pressmeddelande från irländska fotbollförbundet.

Gissningsvis var det inte Roy Keane som fattade det beslutet. För om skadade spelare sa Keane på den numera berömda presskonferensen efter genrepet mot Vitryssland:

– Bara för att man åker på en smäll behöver man inte åka i väg och röntgas, äta smärtstillande, vila två dagar inför matchen och sitta i poolen i en och halv timme.

FAKTA

Fem Keane-klassiker

Kritiken mot fansen 2000

Keane tog illa vid sig av kritiken från fansen, speciellt de i lyxlogerna, när Manchester United med ­liten marginal tog sig vidare

i Champions League 2000 mot ­Dynamo Kiev.

– Jag tror inte vissa av människorna som kommer till Old Trafford kan stava till fotboll, ännu mindre förstå sporten.

Överfallet på Alf-Inge Håland 2001

Norske Håland var oskyldigt ­inblandad när Keane skadade sig svårt 1997. Fyra år senare hämnades MU-mittfältaren genom att sparka ned norrmannen. Skadorna och problemen som följde gjorde att Håland tvingades sluta. Om Keane ångrade sig: ”På grund av de två veckors böter jag fick? Nej!”

Skandalen i Saipan, Japan 2002

Keane var extremt besviken över arrangemangen kring Irlands VM-förberedelser. På plats i Japan blev saker ännu värre med förbundskaptenen Mick McCarthy efter en intervju Keane gett med Irish Times. Det blev värre.

Vid ett stort spelarmöte förklarade Keane för förbundskaptenen:

”Mick, you’re a liar... you’re a fucking wanker. I didn’t rate you as a player, I don’t rate you as a manager, and I don’t rate you as a person. You’re a fucking wanker and you can stick your World Cup up your arse. The only reason I have any dealings with you is that somehow you are the manager of my country! You can stick it up your bollocks.”

Keane blev hemskickad från VM.

Om Cristiano Ronaldo vs. John O’Shea 2003

– Manchester United mötte Sporting Lissabon när de invigde sin nya arena. Cristiano Ronaldo mötte John O’Shea. ”Sheasy” ­behövde kontrolleras av doktorn

i paus eftersom han var så yr

i huvudet. United klarade av förhandlingarna med Sporting och Ronaldo efter den matchen. Jag har alltid sagt till O’Shea att det var tack vare honom som kontraktet blev av eftersom O’Shea spelade som en (fucking) clown”, skriver Keane i sin självbiografi.

John O’Shea är nu lagkapten

i irländska landslaget.

Beskrivningen av Sir Alex 2011

”Saknaden av medkänsla är hans styrka. (…) Hans kyla gjorde honom framgångsrik. Som manager ska jag ta Brian Cloughs värme och Fergusons hänsynslöshet, mixa ihop dem – och lägga till mina egna personlighetsdrag”. Också ur Keanes självbiografi.

Sammanställning: Michael Wagner

Källor: The Independent, The Guardian, Irish Times.