Keanes sågning – av svenska mittbackarna

Foto: AFP, BILDBYRÅN
FOTBOLL

VERSAILLES. Förra veckan sågade han de egna irländska spelarna jäms med fotknölarna.

I en intervju med engelska och irländska söndagstidningar – och Sportbladet – slår den irländske assisterande förbundskaptenen och Manchester United-ikonen Roy Keane till igen under lördagen.

Med en hyllning av Zlatan Ibrahimovic, som Keane jämför med Eric Cantona, och en kapning av det svenska mittförsvaret.

– De är inga raketer direkt, säger Keane.

Om Zlatan Ibrahimovic alltid skapar rubriker vid sina presskonferenser är det på motsvarande sätt i det irländska landslaget med Roy Keane.

Den tidigare råbarkade Manchester United-mittfältaren är numera assisterande förbundskapten för irländska landslaget och vida känd för sin frispråkighet, ofta lika verbalt hård som tacklingarna han förr delade ut på planen.

För några dagar sedan tvingades Keane be flera spelare i det irländska landslaget om ursäkt efter att han bland annat sagt att han velat ha haft ihjäl ett par av dem efter 1-2-förlusten mot Vitryssland i EM-genrepet.

Under lördagen var det en mer lättsam Keane som mötte media på brittiskt vis. Först en presskonferens riktad främst mot tv, sedan ett mer avslappnat samtal med söndagstidningarna.

”Alla är tillgängliga”

Irlands assisterande förbundskapten var på gott humör i det irländska presscentret, uppbyggt i en handbollshall vid Stade Montbauron i Versailles.

Orsaken: ett i det närmaste skadefritt irländskt landslag som möter Sverige måndag kväll.

– Jon Walters tränade hela passet med oss i dag. Det känns mycket bra. Robbie Brady och Robbie Keane har fått några ytterligare dagar med träningar. Så det ser ut som alla är tillgängliga mot Sverige och det är riktigt bra nyheter för oss, säger Roy Keane.

De engelska och irländska söndagstidningarna riktade stort intresse kring det nya kontrakt som förbundskaptenen Martin O'Neill och Roy Keane skakat hand med irländska fotbollförbundets omstridde vd John Delaney om.

Både O'Neill och Keane har tackat nej till Premier League-klubbar för att i stället leda Irland genom kommande VM-kval.

Med välspelad upprördhet och typisk iskall Keaneblick besvarade han de upprepade frågorna om det nya avtalet hela tiden på samma sätt:

– Jag förstår inte varför ni tror att jag ska sitta här och berätta om detaljer i mitt kontrakt? Var jobbar du? Vad har du i lön? Vi kan ju börja i den änden, svarar Roy Keane och sätter en mörk blick i varje reporter som frågar.

”Två stora karaktärer”

Keane blir mindre stridslysten när samtalet kommer in på Zlatan Ibrahimovic.

Finns det likheter mellan Ibrahimovic och Cantona?

– De är stora karaktärer båda två. Vad man än säger om Cantona så var han en populär kille och jag får intrycket att det är samma sak med Zlatan i det svenska landslaget. Dessutom hör man via hans lagkamrater om vilken profil han är, och det syns även på sättet han spelar, säger Keane.

– Och det är bra, för det saknas starka karaktärer inom fotbollen. Han är det absolut, toppat med att han är en väldigt, väldigt bra spelare. Men det finns även stora skillnader jämfört med Eric, som var lite speciell.

Zlatan kan ha ett humör på planen kan ni...

– Det är bra, avbryter Keane snabbt Sportbladet. Folk tror det är en dålig sak att ha ett temperament på planen.

– Det beror på hur man använder sig av det. Jag håller själv fortfarande på och försöker lära mig... (skratt)

Är han rätt för Manchester United?

– Självklart är han det! Han är en bra spelare.

Era spelare i irländska landslaget upprepar gång på gång att ni inte ska fokusera på Zlatan.

– Det handlar om fotbollsintelligens. Spelarna måste känna till motståndarspelarna, man måste hålla ett öga på motståndarnas spelare. Om Zlatan är 20 meter från målet med bollen då måste man gå på honom...

De svenska spelarna pratade i dag om svagheterna i det irländska försvaret.

– Ah, gjorde de det, säger Keane muntert.

– Ok... Och vad sa dom?

”Inga blixtar precis”

Att era mittbackar inte är så snabba. Respons på det?

– Vi får väl se. Jag tycker vi har några riktigt bra spelare.

– Är du säker på att det inte var de svenska mittbackarna de pratade om? Dom är inte några blixtar precis dom heller.

Vid det här laget är humöret på topp i den lilla engelsk/irländska journalistgruppen – och hos Roy Keane, som fortsätter hålla låda i samma stil.

För det svenska landslaget är det uppenbart att era fasta situationer är ett starkt vapen. Har ni tränat in lite nya varianter...?

– Och det vill du att jag ska berätta för dig?! utbrister Keane.

– Alla lag som kommer till en sådan här turnering, oavsett vad som har hänt i de avslutande vänskapsmatcherna – vi har sett Sveriges – har några äss i rockärmen. Jag vet ju att Sverige har studerat oss i våra matcher.

– Vad man än säger om fasta situationer, hur mycket man än tränar dem, övar försvar mot dem – om leveransen är riktigt bra så är det svårt att försvara sig. Det såg vi i inledningen när Frankrike mötte Rumänien, säger Roy Keane.

– Om Robbie Brady sätter in bollen bra i ert straffområde så får ni det jobbigt att försvara er, helt enkelt.

Hur bra är Robbie Brady på det?

– Han är bra. Tycker du inte han är bra? Eller är han kanske en svaghet i vårt lag? undrar Keane indignerat.

För Sverige är han en svaghet, ja.

– Exakt, säger Keane nöjt.

I samma ögonblick tycker kommunikationschefen Ian Mallon att det får vara slut på samtal och lustigheter.

Duon går i väg och är nog väl medvetna om att Roy Keane ännu en gång lyckats skapa några skapliga rubriker hemma på ön.

ARTIKELN HANDLAR OM