Succén i Islands första EM-match

Lagerbäck skinande glad efter triumfen

1 av 2
FOTBOLL

Första EM-matchen någonsin.

Då skrällde Island och tog poäng mot Portugal.

– Grabbarna gör en helt fantastiskt insats, säger Lars Lagerbäck i SVT.

De har bara dryga 300 000 invånare och hade aldrig tidigare spelat i ett stort mästerskap.

Men Island räds inte någon – inte ens ett stjärnspäckat Portugal med Cristiano Ronaldo i täten.

Real Madrids världsstjärna – som fick sig en ”känga” av Lars Lagerbäck redan inför matchen – neutraliserades totalt och hade bara ett avslut på mål.

”Otroligt bra”

I den 50:e minuten syntes också Ronaldo gestikulera ilsket mot sina egna lagkamrater. Då hade Birkir Bjarnason precis gjort Islands första EM-mål någonsin. Han fick stå helt omarkerad i Portugals straffområde och pricka in Johann Gudmundssons inlägg fram till 1-1.

Ett mål som blev matchens sista och som fick förbundskapten Lars Lagerbäck att skina upp i ett stort leende.

– Klart det känns väldigt bra. Vi möter, tror jag, ett av EM:s allra bästa lag och vi fick verkligen sluta för det här. Men grabbarna gör en fantastisk insats. Försvarsspelet de genomför är otroligt bra i mina ögon, säger Lagerbäck till SVT.

Öppen grupp

Grupp F toppas nu av Ungern (!) som sensationellt slog Österrike i sin öppningsmatch.

Det är också Islands nästa motståndare och i nuläget ser Lars Lagerbäcks mannar, faktiskt, ut att ha en god chans att ta sig vidare till slutspel.

– Alla förväntade sig att Österrike och Portugal skulle vinna. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag har sagt från början att det här är en väldigt svår grupp, säger Portugals förbundskapten Fernando Santos efteråt.

Nani fyller i:

– De hade en målchans, och gjorde mål på den. Vi har fortfarande två matcher på oss. Jag minns andra turneringar där vi börjat dåligt men ändå gjort bra resultat. Vi får gå vidare och titta på det positiva.

ARTIKELN HANDLAR OM