Guidetti försökte själv övertala Celta

Turerna bakom anfallarens OS-miss: ”Nedslagen”

FOTBOLL

SAINT-NAZAIRE. John Guidetti ville spela OS och i går kväll gjorde han själv ett sista försök för att övertala sin klubb Celta Vigo.

Men försöken mitt under EM var ett bakslag.

– Jag träffade honom i morse och då var han ganska nedslagen. Men John ska ha fokus här och nu, säger OS-lagets förbundskapten Håkan Ericson.

Pusslet med att få till en OS-trupp har varit komplicerat för Håkan Ericson med många nej från både klubbar och vissa spelare i EM-truppen.

En av spelarna som tidigt fick besked om att han skulle vara en av de tre överåriga spelarna och som gärna ville åka var John Guidetti.

– John hade jag en kontakt med i ett tidigt läge och sa att han skulle vara en av de tre utvalda, berättar Håkan Ericson.

Planen har hela våren varit att anfallaren, förra sommarens stora U21-hjälte, skulle följa med till Brasilien. Det var också signalerna han fick från sin klubb spanska klubb Celta Vigo.

Bedömde att han inte orkade

– För Johns del är det väldigt sällan problem med energin om man säger så, så han var på. Han har lagt upp en plan för hur det skulle bli när ligan startar och sen ska han och Sanna ha barn i september. Allt var positivt, säger Håkan Ericson och fortsätter:

– Han hade fått ett visst okej från tränaren, men när det kom till ett skarpt läge, när tränaren och sportchefen satte sig, så bedömde klubben att han inte skulle klara det. Han fick ett nej i går eftermiddag.

John Guidetti försökte själv övertyga sin klubb om att ändra sig. Men det var förgäves.

– Han har väl förstått att det skulle bli svårt. Jag ska inte säga att det kom som en chock, men han gjorde ett sista försök i går kväll. Jag träffade honom i morse och då var han ganska nedslagen.

Tror du att det påverkar hans EM-fokus?

– Nej, det har varit så klart att det är en osäkert svar på den frågan men visst han har fått en viss förhoppning för att det kommit en del positiva svar.

Nej från EM-spelare

Håkan Ericson har valt att inte störa alla EM-spelare, men det finns undantag. Guidetti var ett, Zlatan Ibrahimovic ett annat.

Han har också tagit med Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson på bruttolistan även om deras klubbar Benfica respektive FC Köpenhamn sagt nej.

– De två har åldern inne. De känner jag skulle vara inne i gruppen från första stund. De har fått nej från sina klubbar, men där tar jag en chansning på att de kan bli en transfer i sommar, säger Håkan Ericson.Han har frågat ytterligare ett antal spelare i EM-truppen, men fått nej från dem.

Vilka håller Håkan Ericson hemligt.

– Jag haft samtal med några som fått några dagar och fundera och sedan kommit tillbaka själva och sagt nej, det går inte. Vi har fastnat på några som vi tror snabbt skulle vara inne i vårt sätt att agera, att komma som ny utifrån blir en för stor belastning.

Men Zlatan Ibrahimovic kan lösa det?

– Zlatan går utanför allt det...

ARTIKELN HANDLAR OM