”Jag säger att de inte åstadkommit ett skit”

Antonio Conte förbereder sina spelare inför matchen mot Sverige: ”Kommer ta ner dem på jorden”

Foto: AFP, Reuters och TT
FOTBOLL

MONTPELLIER. Stenhård träning och ännu hårdare ord.

Så ska Italien ladda om till mötet med Sverige.

Antonio Conte vill att spelarna ­glömmer segern mot Belgien omedelbart.

Det blev inget firande utan en extra ­träning, säger Italiens förbundskapten.

En sund galenskap. Det är Antonio ­Contes sätt att arbeta och det är den han vill föra över på sina spelare. 

Italiens förbundskapten är inte bara EM:s kanske bästa taktiker utan också ­oerhört skicklig i det mentala arbetet med spelarna.

– Italien har vunnit många inledande matcher i mästerskap förr, som i VM ­senast, och sen fått åka hem. Nu handlar allt om Sverige och att fokusera på den matchen, säger Conte efter segern mot Belgien.

Vinsten med 2–0 firades dock inte utan Italien flög direkt tillbaka till Montpellier från Lyon. Där fick spelarna inte ens sova ut. Antonio Conte flyttade istället träningen så att det blev extra träning redan på förmiddagen.

– Han kommer att massakrera spelarna både fysiskt och mentalt alla dagar fram till matchen mot Sve­rige, säger Mirko Graziano på Gazzetta dello Sport.

”Är nästan en plikt”

Vi sitter i restaurangen på Casa Azzurri och pratar. ­Italiens landslagsbas utanför Montpellier saknar inget. Från pressrummen till de klassiska bordsfotbollsspelen och den högklassiga maten, vinerna och värdinnorna. Casa Azzurri ­speglar Italiens makt som ­fotbollsnation, både på plan och ekonomiskt.

– Vi är ett landslag som ska gå långt, alltid i mästerskapen, det är nästan en plikt. De gånger vi misslyckats har det ofta berott på underskattning, det kommer inte att hända med Antonio Conte, säger ­Graziano.

När jag sent på natten i Lyon mötte ­Italiens spelare efter vinsten mot Belgien pratade alla om Contes betydelse  och om att man inte ska tro att Sverige blir en lätt match.

– Det finns inga lätta matcher i EM och underskattning är det farligaste

av allt för ett lag, sa Romas ­Daniele De Rossi när jag mötte ­honom i intervjuzonen.

”Skälla på dem hela tiden”

Italiens spelare kommer att få se matchen mot Irland, som inte imponerade. Men Antonio ­Conte kommer mer än att lyfta fram Sveriges svagheter peka på vad hans Italien ska se upp med.

De närmaste dagarna väntar hård träning och hårda ord från ­Conte till sina spelare.

– Han kommer att få dem att svettas floder och skälla på dem hela tiden, säga till dem att de inte är något, att de ­inte åstadkommit ett skit, att de inte ska tro att de är något speciellt, allt för att ta ner dem på jorden, säger Gazzettans Graziano.

Jag har själv träffat Antonio Conte många gånger nu under våren, då jag punkt­markerat det italienska lands­laget, men även tidigare. Under ­Juventus-tiden satt vi ner för en lång, exklusiv intervju och jag minns Contes lågande tal och glöd­ande isblå blick när han pratade om hur mycket han hatar att förlora.

– Jag kan inte stå ut med det. Och att förlora som tränare är ännu värre, då är det mitt ansvar. Mina spelare ska också hata att ­förlora och älska att vinna mer än livet, sa Conte med den där smågalna blicken.

Blödde näsblod

I Lyon, i söndags, kvällen före EM-premiären pratade han om just det.

– Spelarna ska gå ut på planen med en sund galenskap, den som gör att du vågar allt, sa Conte.

Under matchen mot Belgien stod han i sin blå kavaj, blödde näsblod och slet som dirigent varenda sekund och minut.

– Det är därför spelarna respekterar Conte så mycket. För att han

är en gammal storspelare och för att de ­märker att han kan hjälpa dem, styra dem, ändra matcherna, att han är en taktisk mästare, säger  Amadeo Goria.

62-årige Goria, som är en stor profil på RAI, den italienska statstelevisionen, ­menar att Contes sätt arbeta är unikt.

– Han tar sig an varje spelare sam­tidigt som han skapar en grupp, han får alla att känna sig viktiga och sedda.

I väntan på att det italienska fotbollförbundets ordförande Tavecchio ska dyka upp på ­Casa Azzurri,  där det bjuds på mingel­mat och ska hållas konsert, samlas de ­italienska journalisterna vid storbildsskärmen som visar Österrikes match mot Ungern. Min kollega Mirko Graziano på Gazzetta dello Sport kommer än en gång tillbaka till Contes sätt att ­arbeta.

”Allt handlar om Sverige nu”

– Han har en karisma som är helt avgörande. Han går in i varje spelares huvud. Nu håller han på att få alla att känna att Sverige är världens viktigaste match, ­säger Graziano och fortsätter.

– Det Italien som Sverige slog

ut i EM 2004 var kanske fyra, fem ­gånger bättre än dagens landslag. Men man kom för säkra till mästerskapet, underskattade motståndet och slogs ut. Det kommer inte att ­hända nu. 

Som Éder sa, när jag mötte honom, blöt i håret, trött men laddat lycklig:

– Det här var en skön ­seger men Mister har sagt att vi redan ska ­lägga den bakom oss. Nu handlar allt om Sverige.

Ett av alla vittnesmål om Antonio Contes Italien, det som inte lämnar något åt slumpen.

ARTIKELN HANDLAR OM