”Försökte ta oss in i omklädningsrummet”

1 av 3 | Foto: TT
Johann Gudmundson på dagens presskonferens.
FOTBOLL

ANNECY. TV-bilderna på när Islands lagkapten Aron Gunnarsson rusade efter Ronaldos tröja blev en snackis.

Nu avslöjas nya detaljer i den isländska "tröjjakten".

– Vi försökte gå in i deras omklädningsrum men de ville inte veta av oss, säger mittfältaren Johann Gudmundsson, 25.

Det hann knappt gå en sekund efter slutsignalen mellan Island och Portugal innan lagkaptenen Aron Gunnarsson var framme hos den portugisiske storstjärnan för att byta tröja.

Ronaldo nobbade bytet, och vägrade att ens tacka för matchen. Inför medierna dömde han sedan ut Island som en liten fotbollsnation med fel mentalitet.

På dagens isländska presskonferens avslöjades nya detaljer om jakten på Ronaldos tröja.

– Ronaldo gav inte bort tröjan så en av våra ledare gick över till Portugals omklädningsrum för att byta tröja. Men de ville inte veta av honom så han fick gå tillbaka, säger yttermittfältaren Johann Gudmundsson.

Revanschen mot Ronaldo

Enligt Gudmundsson lyckades endast Gylfi Sigurdsson byta till sig en tröja.

– Jag tror att han bytte med Eder som han spelat med i Swansea.

På presskonferensen medverkade även Malmö FF:s och Islands mittback Kári Árnason.

Han fick frågor om hur det kändes att ta revansch efter MFF:s svaga insats mot Real Madrid och Ronaldo:

– Det är självklart skönt men vi är ett annat lag, och jag tror mer på Island än på Malmö, säger Árnason vilket lockade till nöjda skratt från de isländska journalisterna.

I den statistik från EM:s första gruppspelsomgång som Uefa har presenterat är Island representerade på två ställen:

Dels målvakten Hannes Halldórsson som hade flest räddningar (åtta stycken), dels anfallaren Kolbeinn Sigthórsson som hade flest vunna luftdueller (18 stycken).

Avslöjar inte taktiken mot Ungern

De flesta av Sigthórssons vunna dueller slutade dock med att bollen ramlade ner i portugisisk ägo.

– Vi har pratat om det, och vi är inte nöjda med det. Portugal vann de flesta 50/50-duellerna sedan, där kan vi bli bättre. Men mot Portugal var den långa bollen på forwards vår matchplan. Vi är bra på andra områden också, säger Heimir Hallgrimsson, en av Islands två förbundskaptener.

Exakt hur Island tänker spela mot Ungern vill Hallgrimsson inte avslöja men beskriver motståndaren som ett välorganiserat lag.

Vad blir då viktigaste i ert spel?

– Det är fortfarande att inte släppa in några mål. Det är vår prioritet. Men vi ska hitta våra lösningar framåt också. Vi är väldigt effektiva när vi kommer till avslutslägen. Vi gör mål i nästan varje match, jag är inte orolig över det.

”Island hårt löpande lag”

Enligt Hallgrimsson handlar det om att vara lika bra – bättre – i de områden Island var starka mot Portugal, det vill säga i inläggs- och inbrytsspelet från kanterna.

– Du såg själv mot Portugal hur effektiva vi var, säger Heimir Hallgrimsson.

Bilden av Island som ett hårt löpande lag bekräftas av statistiken: Island kommer på fjärde plats på listan över de lag som löpte mest under första omgången, endast slagna av Italien, Ukraina och Tyskland medan kommande motståndaren Ungern hamnar på sjunde plats av de 24 lagen (Sverige är sist).

– Vi vet att vi sprang mer än de flesta lag i första rundan, säger Heimir Hallgrimsson.

Att springa så mycket, och spela tre matcher på elva dagar, är ni oroade över att kunna bibehålla kraften?

– Det har vi planerat för. När man spelar så tätt går det egentligen inte att återhämta sig hundra procent men vi gör allt för att hjälpa spelarna, och det är lika för alla lag. Våra spelare är tuffa och mentalt starka, det hänger ihop med fysiken, säger Heimir Hallgrimsson.