Kritik – och EM:s första 0-0-match

Brände jättelägen – målsnålt igen

Foto: TT
FOTBOLL

Två grova missar från Arkadiusz Milik.

Då kom EM 2016:s första 0-0-match.

– Vi måste bli mycket bättre, säger Jerome Boateng i SVT:s sändning.

Efter 18 spelade matcher har ännu inget lag gjort fler än två mål i en och samma match. Det är den målsnålaste inledningen av en EM-turnering sedan 1980.

När regerande världsmästaren Tyskland drabbade samman med ”outsidern” Polen kom också den första 0-0-matchen.

Missade jättelägen

Ajax-anfallaren Arkadiusz Milik var stekhet i Polens öppningsmatch och sänkte Nordirland med matchens enda mål – men i torsdagens möte mot Tyskland saknade 22-åringen kylan i straffområdet.

Direkt i inledningen av andra halvlek fick han läge att nicka in 1-0 från nära avstånd – men lyckades då med konststycket att missa.

– Det där ska bara vara mål. Det är faktiskt svårare att missa än att träffa mål där, sa SVT:s expert Markus Johannesson.

I den 69:e minuten kom nästa läge.

Kamil Grosicki serverade än en gång med en fin passning – men Milik fick inte träff på bollen.

Tyskland låg sedan på för ett segermål men matchen slutade alltså 0-0.

– Vi vinner inga dueller längst fram. Vi var för dåliga och vi ska vara glada att vi ens fick med oss 0-0, säger en duktigt besviken Jerome Boateng i SVT:s sändning.

– Vi kom aldrig till avslut. Vi spelade bra fram till sista tredjedelen, sen kom vi inte förbi deras försvar. Vi måste bli mycket bättre, annars kommer vi inte gå långt i detta mästerskap. Vi gör det bra i defensiven, men offensiven måste bli bättre, fortsätter Boateng.

”Kraftigt tillbakasteg”

Samtidigt riktas nu kritik mot EM-lagens ovilja att prioritera offensiv fotboll. I Fotbollskanalens ”Superlive” resonerar TV4:s Lasse Granqvist och Jens Fjellström så här:

– Fotbollen ska vara så pass stor att den bara jämförs med sig själv. Och jämför man med de senaste turneringarna så är det här ett kraftigt tillbakasteg. Och man bör fundera på vad det beror på. Är det för mycket försvarsspel som prioriteras? Eller är gubbarna helt enkelt för oskickliga på att lösa situationer en mot en, säger Granqvist.

– Jag tror det kan vara så enkelt som att lagen helt enkelt är mer defensivt balanserade. Defensiven prioriteras lite grand i för stor utsträckning tycker jag, säger Fjellström.

0-0-resultatet mellan Tyskland och Polen innebär att Ukraina är utslaget.