Lukaku: ”Jag ville dölja mina tårar”

Stjärnans gripande ögonblick

1 av 3 | Foto: ALL OVER PRESS
en tuff uppväxt Bröderna Lukaku har varit med om mycket tillsammans.
FOTBOLL

BORDEAUX. Kraven och förväntningarna har varit så höga.

När Romelu Lukaku, 23, infriade dem kunde han inte hålla tillbaka tårarna.

– Jag tillägnar vår mamma målet. Jag kramade Jordan extra länge för att folk inte skulle se att jag grät, säger belgaren.

Belgiens 3-0-seger mot Irland innehöll inte bara stor fotboll av ett av EM:s topptippade lag.

Det innehöll också stora känslor.

Efter en första halvlek med stort spelövertag, men få klara chanser, såg det ut att bli ännu en match där Belgien på nytt riskerade att underprestera.

Men efter en snabb spelvändning och en fin framspelning av Kevin De Bruyne tre minuter in på andra halvlek kunde Romelu Lukaku smeka in 1-0 med vänsterfoten.

Evertonanfallaren sprang ut mot den belgiska avbytarbänken, kramade om förbundskaptenen Marc Wilmots och omfamnades sedan av avbytaren och yngre brodern Jordan Lukaku, 21.

Bröderna stod i vad som verkade en evighet och höll om varandra.

– Kramen varade så länge för jag inte ville att folk skulle se mina tårar, säger Romelu Lukaku. Vi har haft svåra tider i våra liv, min bror, min mamma och jag.

– Jag dedikerar målet till min mamma.

Tuff uppväxt

Romelu och Jordan Lukakus pappa Roger var själv spelare på hög nivå, spelade som proffs i Belgien och gjorde landskamper för Kongo.

Pappan gjorde dock dåliga affärer utanför planen och barnen fick en tuff uppväxt, som blev ännu jobbigare när föräldrarna skilde sig.

Romelu och Jordan växte upp som de enda färgade barnen i den lilla byn Wintam, bodde i ett hus, som socialen betalade för, tillsammans med mamma Adolphine, som gjorde allt för sina söner.

Anfallaren och äldsta sonen var tidigt ett underbarn i fotboll, vann skytteligan och blev mästare med Anderlecht som 17-åring.

Efter några tuffa år med Chelsea har det lossnat de senaste säsongerna med Everton, samtidigt som det fortsatt gå upp och ned för 190 cm och 94 kg Romelu med de Röda Djävlarna.

Han var en av de som sågades allra hårdast efter den dåliga insatsen i 0-2-förlusten mot Italien i EM-premiären.

– Före matchen mot Irland placerade Wilmots mig i andrauppställning när vi spelade elva mot elva mot träningen. Jag räknade inte med att jag skulle få vara kvar i startelvan. Men jag gav allt på träningen och gjorde flera mål för reservlaget, säger Romelu Lukaku.

”Det var en bluff”

Marc Wilmots:

– Det var en bluff från min sida. Jag ville att några av spelarna skulle tänka till ordentligt, säger den belgiske förbundskaptenen.

Evertonanfallaren avgjorde sedan definitivt matchen mot Irland när han rullade in 3-0 suveränt framspelad av Eden Hazard.

– Att göra mål är viktigt för en anfallare, men ännu viktigare är att det går bra för laget också, säger han.

– Nu ska vi fortsätta jobba hårt, se till att vi växer och blir bättre och bättre i den här turneringen. Vi hade ett möte med hela laget för två dagar sedan där alla fick säga vad de tyckte. Det var nyckeln bakom den här succén.

– Vi vill inte bli ihågkomna som den gyllene generationen som inte lyckades. Vi ska ge allt. Jag vill lyfta bucklan och komma hem med EM-guldet, säger Romelu Lukaku.

ARTIKELN HANDLAR OM