Uppgifter i kväll: Putin kände till huliganerna

1 av 13
FOTBOLL

Ryska huliganer har varit stökiga under EM – ställt till med skandalscener.

Nu uppger ansedda The Guardian att ryssarna som slogs var sanktionerade av Rysslands regering.

Den brittiska regeringen menar att det är en del av Vladimir Putins propagandakrig mot västvärlden.

Redan inför mötet mellan England och Ryssland rök huliganer ihop i Marseille. Engelska, ryska och franska huliganer slogs på gatorna i staden. Efter matchen blev det även upplopp på läktaren när ryska huliganer gick till attack.

Ryssland har fått böter och huliganer har deporterats.

Enligt The Guardian misstänker den brittiska regeringen att de ryska huliganerna var sanktionerade av den ryska regeringen, de undersöker om huliganerna har någon koppling till presidenten Vladimir Putin. Man menar att det kan vara en del av Putins propagandakrig mot västvärlden.

”Skadligt för laget”

I artikeln på The Guardian citerar tidningen källor som menar att den ryska regeringen hade full koll på vad de ryska huliganerna skulle göra under EM.

– Det är svårt att bevisa att huliganattackerna var sanktionerade av den ryska regeringen. Men vi kan se att ett antal av dem har kopplingar till ryska militären, säger källan.

För några dagar sedan uppmanade Putin de ryska fansen att hålla sig lugna under fortsättningen av EM.

– Jag hoppas att det finns nyktra människor bland de som älskar fotboll. Och att de förstår att bruka våld är inte så man stöttar sitt lag. Det är skadligt för laget och idrotten, sa Putin, enligt Daily Mail, inför Rysslands möte med Wales.

ARTIKELN HANDLAR OM