Kan ställas mot Zlatan: ”Tar ner vem som helst”

Foto: TT
FOTBOLL

ANNECY. De har redan stoppat Ronaldo.

Om de stoppar David Alabas Österrike kan de ställas mot en annan av EM:s största stjärnor:

Zlatan Ibrahimovic, Sverige.

– Jag kan ta ner vem som helst, säger mittbacken Ragnar "Ragge" Sigurdsson, 30.

Visst, det är många resultat som ska sluta på ett särskilt sätt för att spekulationen ska bli verklighet: Sverige måste vinna över Belgien – Island över Österrike till att börja med.

Men OM Island slutar etta i grupp F och Sverige tvåa i grupp E så möts de nordiska länderna i åttondelsfinalen i Toulouse på söndag klockan 21.00.

Eller om man så vill: Zlatan Ibrahimovic mot Ragnar "Ragge" Sigurdsson.

– Det spelar ingen roll vem vi möter. Vi försöker alltid spela på vårt sätt. Vi bryr oss inte om det är Zlatan eller någon annan, vi koncentrerar oss inte på enskilda spelare. Det hade varit roligt att jämföra sig själv med en sådan spelare men det är inte något du funderar på när du går ut till match.

Mittback Sigurdsson, till vardags i Krasnodar i ryska ligan och med ett förflutet i IFK Göteborg, har gjort ett strålande EM så här långt, och bland annat stoppat Portugals Cristiano Ronaldo.

Kan du ta ner Zlatan också?

– Jag tror att jag kan ta ner vem som helst, säger Ragnar Sigurdsson.

Innan en eventuell match mot Sverige och Zlatan måste Österrike och David Alaba besegras. På presskonferensen fick Islands andre förbundskapten Heimir Hallgrimsson, frågan om de fruktar att möta just Alaba.

– Vi fruktar ingen, vi fruktar alla, säger Heimir Hallgrimsson.

– Österrike har flera väldigt bra spelare individuellt, som Alaba med alla hans egenskaper. De har spelare som kan göra mål i boxen, många hot. Men vi har haft ett bra försvarsspel så här långt, och hoppas kunna fortsätta att ha det. Det är vår styrka, vi ska fortsätta att utnyttja den.

Vänsterbacken Ari Skualason, från danska OB, fyller i:

– Det är som när ni frågade om Zlatan förut: När vi spelar som ett lag, när vi fokuserar på att vara ett lag, när vi hjälper varandra, då är vi bra. Om vi börjar fokusera på enskilda motståndare vore att säga "fuck it" till taktiken. Vi har vår taktik, vi följer den, det är därför vi är här, säger den förre Gif Sundsvall-spelare.

Island är den minsta fotbollsnation som någonsin spelat ett EM hittills. Nu är de en match från åttondelsfinal.

Förbundskapten Heimir Hallgrimsson menar att han inte skulle vilja ta in en enda spelare från Österrike i den isländska truppen.

– Nä, jag gillar mina spelare, jag är väldigt nöjd med dem.

Inte ens Alaba?

– Som jag sa: Jag är så glad och stolt över mina spelare. Jag tror inte att någon kan komma in i den här truppen i dag, säger Heimir Hallgrimsson.

Skadeläget i Island är relativt bra, lagkapten Aron Gunnarsson väntas komma till start trots ljumskproblem medan anfallaren Alfred Finnbogasson är avstängd efter två gula kort.