Wales tackar Sverige efter avancemanget

FOTBOLL

TOULOUSE. De rullade ut Ryssland, men Chris Coleman är inte orolig för att hans spelare ska tappa fotfästet.

De har ju halkat förut.

– För tre matcher sedan förlorade vi med 3–0 mot Sverige, så jag behöver inte påminna spelarna, säger han.

Det brukar alltid vara svårt för spelare och tränare att ranka upplevelser och framgångar.

Men det finns ju undantag.

Efter 3–0 mot Ryssland, en gruppseger före England, och en kväll med tiotusen extatiskt gungande fans behövde han inte fundera så länge.

– Det här är det bästa. Det handlar om poäng, men insatsen i kväll var extremt tillfredsställande. Jag har varit spelare själv, i ett par riktigt bra lag, men vi kom aldrig till mästerskapen. Jag tog mig aldrig dit som spelare, men nu är jag här som tränare. Och att få se sitt lag spela så här, att göra allt det man tränat på, det är fantastiskt. Jag är enormt stolt, säger han, och fortsätter:

– Vi är ett litet land, men dömer man efter passionen i kväll så är vi en kontinent.

Historiskt vidare

Efter 58 år utan att ha spelat ett enda stort mästerskap är Wales plötsligt i slutspel. Hysterin når maxnivåer på hemmaplan, och supporterföljet har svårt att riktigt ta in vad som hänt.

Men förbundskapten Coleman är inte ett dugg orolig för att hans spelare ska segla iväg och bli övermodiga.

Det tackar han Sverige för.

– För tre matcher sedan förlorade vi med 3–0 mot Sverige, så jag behöver inte påminna spelarna. I fotboll är man ofta kung för en dag. Nästa match kommer att vara en massiv utmaning för oss. Vi har självförtroende, men vi är inte ett land som går till semifinal, kvartsfinal i stora turneringar. Det här är nytt för oss. Det är nervöst, det är spännande, men det är fantastiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM