”Borde satt europeiskt målrekord i matchen”

Sjögren: Tyskland imponerar men har problem

Foto: AP
FOTBOLL

Du kan ha världens finaste vin men det blir inte mycket värt om du inte kan få upp korken.

Tyskland har världens bästa framspelare.

Problemet är att de inte har någon som kan göra mål.

Sportbladets Patrik Brenning.

Ni vet hur det är. Picknickkorgen är packad, solnedgången på plats och försommarvärmen lättas upp en av en lätt bris som en utsmetad isglass rakt på den solbrända hyn. På grillen ligger köttet perfekt rosa, sparrisen lite kolstänkt och halloumin fortfarande härligt seg.

Sen slår det dig. Helvete! Jag har ju glömt vinöppnaren...

Okej Klose-reserv

I Tyskland finns en av världens bästa passningsfötter i backlinjen hos Jerome Boateng (hoppas inte skadan är allvarlig), en av världens bästa passningsfötter på det defensiva mittfältet hos Toni Kroos och världens bästa passningsfot på det offensiva mittfältet hos Mesut Özil. Det finns massor av fint årgångsvin men ingen som kan få upp korken.

Efter den mållösa (och anfallslösa) matchen mot Polen var det precis den slutsatsen Jogi Löw drog. Inför mötet med Nordirland, där den tyska pressen krävde en seger för att säkra gruppsegern, kastade Löw därför in sitt främsta vapen ur anfallsbesättningen.

Mario Gomez, 30 år, utlånad från Fiorentina till Besiktas i den turkiska ligan och inom tysk landslagsfotboll egentligen aldrig ansedd som något mer än en okej Miroslav Klose-reserv.

Det ska sägas att Gomez kommer från en extremt lyckad säsong i Besiktas men 30-åringen är trots det knappast en man som en regerande världsmästarnation hoppas behöva ställa sitt målhopp till. Men bakom veteranen ser det närmast omöjligt ut när det kommer till målskyttet.

Måste ha gråtit över scenerna

Mario Götze har inte sett ut som världsspelare sedan VM för två år sedan och målkungen från det mästerskapet Thomas Müller är fortfarande mer av en kreatör bakom en spets än den målspottare Tyskland skriker efter. Följden blir ett helt lag fyllt av framspelningsexperter men ingen avslutare. Resultatet såg vi under den första halvleken mot Nordirland.

Thomas Müller missade ett friläge mitt i straffområdet, sköt utanför från nästa läge ute till höger och nickade i stolpen när han likt Martin Dahlin 1994 vräkte sig fram på en höjdboll. Däremellan hann dessutom Mesut Özil missa bollen när målet låg och väntade, Mario Götze friställd skjuta rakt på målvakten och unge Joshua Kimmich följa upp med att lobba returen över.

Hade Miroslav Klose eller säg Gerd Müller i storform spelat i dagens Tyskland hade de noterat europeiskt målrekord i matchen mot Nordirland. Nu lär bombarduon ha suttit framför tv-apparaterna, gråtit över scenerna i Paris och frågat sig vad som hänt med den fina tyska anfallstraditionen. Men har du ingen Klose får du nöja dig med en okej Klose-reserv.

Gäller att inte få kork i det

För efter att alla andra offensiva tyska vapen bjudit på uppvisning i konsten att missa en ladugård inifrån så var det Gomez som bröt dödläget. Han fick bara till en lös bredsida, och han sköt via en nordirländsk försvarare, men det är just sådana avslut som letar sig in när de kommer från rutinerade målskyttar. I dag räckte det.

Nu får kanske ett förlorande Nordirland trots det jubla då de gröna fortfarande har en god chans att gå vidare på tre poäng och positiv målskillnad. Och vem är jag att klaga på det, mer Michael ”MAcGyver” McGovern och ”Will Grigg's on fire” åt folket. Men Tyskland, som tar med sig ett intressant Polen till åttondelsfinal, har ännu ingen anledning att sjunga segersånger.

Frågan är om Tyskland kommer ha råd att bränna åtta lägen för att sätta det nionde längre fram i turneringen. Ibland har man bara med sig en flaska vin till picknicken. Då gäller det att inte få kork i den.

ARTIKELN HANDLAR OM