Mardrömsresultat för Sverige

Efter Turkiets seger – nu MÅSTE Blågult vinna

1 av 2
FOTBOLL

Turkiet vann sin måstematch mot Tjeckien med 2–0.

Därmed måste Sverige vinna onsdagens rysare mot Belgien.

Kryss räcker inte längre för åttondelsfinal.

Kryss skulle betyda att oavgjort hade kunnat räcka för Sverige på onsdag mot Belgien.

Turkiet var tvingat att vinna över Tjeckien för avancemang till åttondelsfinal. För Tjeckien hade det kunnat räcka med ett kryss.

Tidigt mål för Turkiet

I tionde minuten kom Emre Mor fram på högerkanten. Snett inåt bakåt nådde han Burak Yilmaz, som på ett tillslag satte 1–0 till Turkiet. Det var även lagets första mål i turneringen.

Ett pressat Tjeckien, som hade en nick i stolpen av Tomas Sivok, spelade inte bara för sin egen överlevnad – utan kunde också hjälpa Sverige.

Efter en hård forcering kom dock kallduschen.

I matchminut 65 gjorde Ozon Tufan 2–0 till Turkiet. I och med det målet har turkarna en bra chans att ta sig vidare som trea, då de gick om Albanien på fler gjorda mål.

Tjeckien är utslaget.

För att Sverige nu ska ta sig vidare måste det bli seger Belgien (avspark 21.00 onsdag).

Två poäng totalt räcker inte längre, då fyra treor går vidare och fyra treor redan har tre poäng.

– Vi möter ett väldigt bra lag, de är rankade tvåa i världen, vi är 35. Ska vi ha ett bra resultat måste vi göra en bra prestation, vi måste överprestera, säger Erik Hamrén till TT.

"Vi har en plan"

Men Erik Hamrén tror att det är möjligt. Han och landslaget har en plan på hur de ska gå till väga.

– Vi har inte fått till den offensiv vi har önskat. För oss krävs det att vi går framåt med kloka huvuden och bra positioner så att vi inte öppnar upp oss, säger Erik Hamrén.

Men de ska inte stressa fram resultatet.

–  Jag tar gärna ledningen, men jag har inte något emot om det är oavgjort inför sista 20 heller. Vi har en plan för hur vi ska jobba med en forcering naturligtvis, säger Erik Hamrén.

Förutsättningarna: SÅ går Sverige vidare

FAKTA

Plusbetyg och matchfakta

Matchen:

En spännande match där båda lagen hade allt att spela för. Det var kamp och kriga i 90 minuter. Men inte allt för fult. Fyra varningar kanske ändå är i överkant. Men skönt att slippa se en sönderblåst match.

Domaren:

William Collum, Skottland.

Höll en bra nivå på matchen. Tillät lagom mycket men visade samtidigt att han inte var rädd för att visa korten. Blåste inte sönder matchen.

Bästa målvakt:

Vulkan Babacan höll nollan i den viktiga matchen och det gör honom till matchens bästa målvakt. Petr Chech var bra och hade inte så mycket att göra på målen, men det räcker inte.

Matchens bästa:

Arda Turan, mf, Turkiet.

Utbuad av de egna fansen i matchen mot Spanien. I kväll gav han svar på tal. Från början till slut briljerade han på mittfältet. Han visade prov på sitt spelsinne och både serverade medspelare och skapade egna lägen.

Emre Mor, hmf, Turkiet.

18-åringen visade vilken fotbollsspelare det finns där inne. Med fart och fantasi utmanade han gång på gång på sin högerkant. Stod även för assisten till 1-0 målet.

Tomas Necid, f, Tjeckien. 

Gjorde inget mål i dag men skapade egna målchanser genom att ta emot och vända upp. Var även en stor faktor till att Tjeckien kunde etablera anfall, då han med sin styrka höll fast bollen.

Borek Dockai, f, Tjeckien.

Skapade en del framåt och bidrog starkt till att etablera en offensiv. Borde ha skapat ännu vassare lägen och kanske även satt någon boll.

Volkan Babacan, m, Turkiet.

Höll på att ställa till det vid något tillfälle, men höll nollan och räddade Turkiet ett antal gånger när det var som viktigast.

Tjeckien–Turkiet 0–2 (0–1)

0–1 Burak Yilmaz (10), 0–2 Ozan Tufan (65).

Varningar, Tjeckien: Jaroslav Plasil, David Pavelka, Josef Sural. Turkiet: Ismail Köybasi, Hakan Balta.

Domare: William Collum, Skottland.

Publik: 30 000.

(Stade Bollaert–Delelis, Lens).

Tjeckien (4–3–3): Petr Cech – Pavel Kaderabek, Tomas Sivok, Roman Hubnik, Daniel Pudil – David Pavelka (Milan Skoda 56), Vladimir Darida, Jaroslav Plasil (Daniel Kolar 90)– Borek Dockal (Josef Sural 71), Tomas Necid, Ladislav Krejci.

Turkiet (4–3–3): Volkan Babacan – Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Ismail Köybasi – Ozan Tufan, Arda Turan, Selcuk Inan – Emre Mor (Olcay Sahan 69), Burak Yilmaz (Cenk Tosun 90), Volkan Sen (Oguzhan Özyakup 61).

Bollinnehav (procent): 52–48.

Skott: 13–9.

Skott på mål: 5–2.

Offside: 3–5.

Hörnor: 8–3.