"Nu byter vi nationaldag"

Lagerbäcks efterträdare lyrisk

1 av 6
FOTBOLL

Islands EM-knall ger eko i fotbollsvärlden.

Efter säkrad åttondelsfinal är landslagets spelare och ledare i extas.

– Vi kommer att byta nationaldag på Island nu, från den 17:e juni till 22:a juni, säger assiterande förbundskaptenen Heimir Hallgrimsson.

När Arnor Traustasson vallade in 2–1 via den österrikiske målvakten Robert Almer med matchens sista spark säkrades Islands historiska slutspelsplast.

– Vi kommer att byta nationaldag på Island nu, från den 17:e juni till 22:a juni. Det är vad det här betyder för Island, säger Heimir Hallgrimsson.

En superbragd som nu innebär att landet ställs mot England i åttondelsfinalen på måndag, och att Island kom före en stolt fotbollsnation som Portugal i gruppspelet.

Detta efter nedlåtande kommentarer från bland annat Cristiano Ronaldo som menade att de isländska spelarna har liten mentalitet.

– Det är irrelevant för oss. Vi bryr oss inte vad andra tycker. Vi försöker alltid göra vårt bästa. Nu är det dags att vila och njuta, det kommer vi behöva. Nu har vi fått två extra dagar till nästa match.

"Lagerbäck var spot on"

Vad tror du om mötet med England?

– Vi behöver göra den perfekta matchen, säger Hallgrimsson som ersätter Lars Lagerbäck när svensken kliver åt sidan efter mästerskapet.

– Lagerbäck var spot on i dag. Taktiken var bra för oss, bytena var lyckade allihopa, sett till hur matchen blev. Vi gjorde några ovanliga saker, men det föll väl ut.

Har du lärt Lagerbäck nationalsången?

– Nja, han rör på läpparna men orden kommer ut väldigt konstigt. Han försöker lära sig den. Och det är väl på tiden.