Zlatans framtid – vad händer nu egentligen?

Frågor & svar med Sportbladets Jennifer Wegerup

Foto: TT & Pontus Orre
FOTBOLL

Det är över nu.

EM – och Zlatan Ibrahimovics tid i landslaget.

Vad händer nu?

Sportbladets Jennifer Wegerup analyserar läget.

Zlatan slutar i blågult, vad innebär det?

– Att en epok är över. En av våra största genom tiderna spelar inte mer för Sverige. Det innebär framför allt att vårt landslag förlorar enormt i internationell medial genomslagsförmåga. Det kommer att dröja mycket länge innan vi får en sådan personlighet och mediemagnet som Zlatan. Det kommer att bli ett svart hål efter honom. Samtidigt går livet alltid vidare.

Finns det något bra med att han slutar?

– Kollektivet kommer att få mer plats igen. Både på och utanför planen. Zlatan har fått styra för mycket i blågult men det är egentligen en för vek lednings fel mer än hans eget. Även i Milan, exempelvis, var Zlatan den största stjärnan men han bestämde inte.

Kommer Ibra att sakna blågult?

– Definitivt. Och han kommer att sakna uppmärksamheten, särskilt den dag han slutar att spela helt. Han kommer alltid att vara kändis och en legendar och oförglömlig. Men nya stjärnor tänds, strålkastarljuset riktas åt ett annat håll. Många åldrande stjärnor vittnar om hur svårt det kan vara.

”Lite märkligt”

Men än lägger han väl inte av?

– Jag har svårt att tro det även om han såg trött ut bitvis i EM. Han har alltid sagt att han skulle sluta på topp och när du i tv visar bilder på en yngre Zlatan i landslaget inser man att han gör rätt i att sluta nu. Man påminns man om den yngre Zlatan, som kom mer rättvänd, med mer fart, mer explosiv. Han är fortfarande en gigant men han kan inte strida mot naturens lagar i evighet, vi åldras alla. I oktober blir han 35 år, det är en hög ålder för en anfallare.

Så vad händer nu?

– Kanske chockar han oss och slutar spela. Men jag tror inte det. Ett skönt liv i USA och spel där finns fortfarande som alternativ och i Italien finns klubbar som vill att han avslutar där. Napoli bland annat.  Milan i dagens läge utesluter jag. Men uppgifterna om Manchester United i pole position känns mest trovärdiga även om andra klubbar funnits med i leken.

Han sa på nytt under EM i intervjun med Sportbladet efter Italien-matchen att ”Italien är mitt andra hem”?

– Ja, och han log när han sa det. Men det vet vi sen länge att han känner så. Mer intressant är att Zlatan ställde upp i en stor intervju för italienska CQ nyligen och där intervjuades av Roms tidigare borgmästare Walter Veltroni, pratade om Totti och annat. I Italien, där man alltid söker underliggande orsaker, har det tolkats som att Roma kan vara ett alternativ. Att Zlatan aldrig spelat i den italienska huvudstaden och bott i den eviga staden är lite märkligt.

Att Zlatan inte spelar OS tyder på att United eller en annan klubb sagt till honom att han inte får det?

– Ja, så tolkar jag absolut det. Zlatan ville spela OS.

Skulle gått dit för fem år sedan

Gör han rätt i att gå till Manchester United om det blir så?

– Jag är tveksam och nu blir många Premier League-fantaster sura. Jag sticker inte under stol med att jag tror att han skulle avslutat bättre i en klubb i en syditaliensk klubb, i en liga som passar honom bättre och i ett land han älskar.

Men United är väl enormt stort?

– Utan tvivel. Både klubben, en klassisk storklubb med anor och historia, och hela mäktiga Premier Leauge. Och i så fall får han återförenas med Mourinho. Men jag tycker att han skulle gått till PL för fem, sex år sen, inte nu. Jag tycker att han riskerar mycket om han går dit.

På vilket sätt?

– I EM var hela det svenska laget dåligt, det var inte lätt för Zlatan, inte alls. Men man såg också att den fina formen från i våras inte var där riktigt. Den franska ligan är inte heller lika bra och inte lika snabb och fysisk som den engelska. Det syntes även mot Manchester City i Champions League.

Det kan bli tufft i United alltså?

– Går han dit blir det först hur stort som helst: rubriker, hysteri, enorm uppmärksamhet. Hyllningar och en riktig smekmånad med den brittiska pressen. Jag tror att han inleder bra även i sitt spel. Men kommer sen motgångar kan det bli tufft. Vi har också sett hur Mourinhos humör blivit allt mer speciellt genom åren. Och kommer motgångar kommer Zlatan att möta reportrar som är totalt skoningslösa.

Underskattar brittiska pressen

– Dessutom kommer han för första gången, och även hans familj, få finna sig att allt, precis allt, i deras privatliv blir granskat och omskrivet. Vi jobbar inte så i Sverige, vi avstod exempelvis från att publicera bilder från begravningen av Zlatans bror. Det händer inte i England, de skrattar åt vårt sätt att arbeta.

Jag tror att han underskattar den biten, han tycker att media alltid varit jobbiga. Men fransk, svensk, spansk och italiensk media är lammungar jämfört med de brittiska.

– Så jag tror att han kommer dit som en kung men sen kan det bli stormigt. Men jag får gärna fel.

Jag unnar Zlatan en lysande avslutning på karriären var det än blir och visst vore det roligt om han kunde erövra även England.

ARTIKELN HANDLAR OM