Lagerbäck: ”Svåra att bryta ned oavsett”

Lagerbäck om avancemanget: ”Det var helt fantastiskt”

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

PARIS/ANNECY. Det är dagen efter Island chockade fotbollseuropa.

Kan de göra det igen?

– Jag har mött England sex gånger och aldrig förlorat, säger Lasse Lagerbäck inför mötet med gamle vännen och inspirationskällan Roy Hodgson.

2-1 mot Österrike är resultatet som det pratas om överallt i fotbollsvärlden idag.

Så vad säger mannen som låg bakom Islands mirakel, med lite distans?

– Mest av allt är jag glad för supportrarna, spelarna och alla ledare, det var helt fantastiskt, säger Lasse Lagerbäck.

Han fortsätter:

– Vi tog ett steg framåt vad gäller anfallsspelet, det är jag väldigt nöjd med. Självklart var jag lite orolig när vi började falla tillbaka mer och mer, men våra byten var lyckosamma. Mot slutet var vi mycket smartare än i matchen mot Ungern, vi höll i bollen bättre.

Hur rankar du det här ögonblicket i din karriär?

– Som ett av de bästa. Det är alltid stort att gå vidare i ett gruppspel, men att göra det med Island sticker ut, menar Lasse Lagerbäck.

Värmen är påtaglig i Frankrike. När Lasse Lagerbäck möter den isländska och internationella pressen vid träningsanläggningen i Annecy bär han keps för att skydda sig mot den starka solen. Han är, förstås, särskilt nöjd med att Island spelar den sista åttondelsfinalen, som är först på måndag.   

– När det är så varmt som det är nu så är det en väldigt stor fördel. På den här nivån behöver man minst tre vilodagar, säger Lasse apropå att spelarna nu får hela fyra dagars återhämtning.

Sedan väntar England i Nice.

”Aldrig förlorat mot England”

– Det blir en intressant match. Det är alltid kul att möta England, jag har goda erfarenheter av det. Jag har mött dem sex gånger med Sverige och aldrig förlorat så vi försöker hålla i den sviten.

Exakt hur det ska gå till går Lasse inte in på i detalj, men säger:

– Vi har visat att vi är svåra att bryta ned oavsett hur lagen vi möter spelar, och det ska vi fortsätta att vara.

Just att möta England är en stor händelse, både för isländska spelare och supportrar.

– På Island tittar alla på Premier League, precis som jag själv följde engelska ligan när jag växte upp, säger Lasse Lagerbäck, 67.

”En av mina vänner”

Matchen är också känslosam av ett annat skäl. Lars Lagerbäck har genom åren ofta återkommit till hur han tidigt under sin fotbollsresa influerades av Englands nuvarande förbundskapten, Roy Hodgson, när denne var i Sverige.

– Jag har känt Roy sedan 70-talet så det gör det hela lite extra speciellt. Jag betraktar honom som en av mina vänner. Egentligen kom ju Bob Houghton in i svensk fotboll två år innan Roy kom till Halmstad 1976, men jag influerades mycket av bådas sätt att jobba med fotboll.

Lasse Lagerbäck tänker dock inte diskutera taktik innan avspark, i alla fall inte med den gamle vännen.

– Nej, jag kommer inte ta någon kontakt med honom innan, vi har båda fullt upp med vårt, men vi stöter ju på varandra i samband med matchen.

Kort efter att Island tog sig vidare från gruppspelet stod det klart att Sverige får åka hem och fira midsommar.

– Jag kan inte säga så mycket om det, jag har verkligen inte sett mycket av deras matcher, bara korta klipp.

Men för Lasse och Island blir det däremot inget midsommarfirande.

– Startelvan är lediga fram till klockan nio i kväll, när vi har ett kort möte, men i morgon är det business as usual. Då börjar vi fokusera på England och vårt eget spel.

ARTIKELN HANDLAR OM

England

Island

Frankrike