Islands president? Han borde ju bli vår statsminister!

Vännen och gamla parhästen Tommy Söderberg i lång intervju om Lagerbäcks framgång

1 av 4 | Foto: Bildbyrån
Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck 1998.
FOTBOLL

Island svarade för en högljudd skräll genom att slå ut England i EM-slutspelet.

Och Lars Lagerbäck är Europas hetaste tränare just nu.

Hemma i tv-soffan sitter Tommy Söderberg, 67, och följer sin vän och tidigare kollegas sensationella framfart i mästerskapet.

– Men Lasse har lärt mig mer om samhället än om fotboll, skrattar han.

Från 1998 till en bra bit in på 2000-talet kom de att bli Lars-Tommy med hela Sverige.

Men relationen är betydligt äldre än så.

Nu står Lars Lagerbäck i hjärtat av fotboll-Europas centrum, med alla blickar riktade mot honom, samtidigt som Tommy Söderberg sitter i tv-soffan och följer sin väns, och tidigare tränarkollega i Blågult, sensationella framgång med Island.

– Det är så roligt att det går bra för honom. Att han kan hålla lågan vid liv. Det är han värd tusen gånger om. Han har inspirerat så många, säger Söderberg om Lagerbäck.

De bägge 67-åringarna lärde känna varandra på 70-talet när båda var instruktörer på ett elitpojkläger.

De fann varandra snabbt.

Men vänskapen bottnar inte bara i fotbollen.

Utan även i samhället.

– Det var lite så vi fann varandra. Vi är båda samhällsintresserade och jag är också en skogsvän precis som Lasse, berättar Söderberg.

– Nu har det skojats om att Lasse skulle bli president på Island. Men jag brukar säga att han borde bli statsminister i Sverige. Han är så otroligt bred och kunnig inom många frågor. Natur, politik och samhälle. Jag har nästan lärt mig mer om samhället av Lasse än om fotboll, haha.

Tänkte dela på jobbet direkt

Det var också Lagerbäck som uppmanade Söderberg att ansöka till den lediga tjänsten som tränare för U21-landslaget i mitten av 90-talet som senare ledde till förbundskapensjobbet, med Lagerbäck som assistent, 1998.

– Det var naturligt att vi skulle jobba ihop. Men idén var egentligen att vi skulle ha delat ledarskap direkt. Båda kom från skolans värld, vi var idrottslärare. Där jobbade man i lärarlag.

Hur var Lagerbäck i början?

– Han har alltid varit killen som är duktig på analyser, är pedagogisk och lyckas förmedla ut budskap. Vi jobbade väldigt nära och lärde av varandra hela tiden. Vi hade också en syn på livet som överensstämmande.

Hur har han utvecklats som tränare sedan er tid ihop?

– Det finns ju bättre hjälpverktyg nu med ny teknologi. Nya redskap. Men Lasse säger att det inte är så mycket som skiljer. Många av tankarna som vi hade finns kvar. I början kunde vi vara överambitiösa, så vad ordet återhämtning betyder tror jag Lasse har lärt sig nu. Han är väldigt noga med det nu för tiden.

"Svänger förbi i Ovansjö"

Vilken kontakt har ni i dag?

– Det blir inte alltid en regelbunden kontakt. Jag har slutat med fotbollen efter 40 år och Lasse har fullt upp med sitt, säger Söderberg som nu jobbar med dels intergrationsfrågor på Ica, dels i ett skolhem samt hjälper Svenska spel.

– Vi hade en träff för en och en halv månad sedan. Han var hem och käkade hos oss. Det blir också en fika då och då. Jag svänger nog in på hans gård i Ovansjö i sommar, fortsätter han.

Har ni haft kontakt under EM?

– Nej, vi pratade efter deras genrep mot Norge. Nu fokuserar Lasse på sitt uppdrag.

Varför har han lyckas så bra med Island?

– Dels handlar det om hans gåva att kunna organisera och strukturera ett lag. Det som vi lärde oss av Bob Houghton, Roy Hodgson och Stuart Baxter. Lasse känner nog också igen sig i miljön på Island. Det är ungefär som i skogarna hos honom; trygga och naturnära människor. Lasse säger att det gäller att handskas med naturens krafter där uppe.

Är även du överraskad av Islands framgång?

– Lasse har hela tiden pratat om attityden på Island. Det är tacksamt att vara tränare för ett sånt gäng. Dessutom visade Island en hög nivå i sin kvalgrupp. Det borde ha sänt ut en signal att man inte ska underskatta dem.

Handen på hjärtat nu – kan Island gå hela vägen?

– Vi tränare tar en match i taget, haha. Men det går att överraska, det har bevisats. Island nu, Grekland i EM 2004 och Sverige i VM 1994. Det är det som är spännande med fotboll. 

Nu undrar man ju; kommer även Frankrike att underskatta Island? Det är inte lätt att bara trycka på en startknapp. Island kan överraska igen.

ARTIKELN HANDLAR OM