’Helst vill vi att han gör tio mål’

FOTBOLL

marseille. Den ene har inte gjort mål, den andre har tvingats till försvarsspel.

I kväll faller en stjärna – men blir det Robert Lewandowski eller Cristiano Ronaldo?

– Helst vill vi att Cristiano skjuter femton skott och gör tio mål, säger Portugals förbundskapten Fernando Santos.

När Portugals och Polens förbundskaptener slog sig ner i Stade Vélodromes inre visste de förstås redan vad frågorna skulle handla om.

En del om spelet, en del om taktiken, en del om förväntningarna – och väldigt många delar om två superstjärnor som inte riktigt fått visa just det.

– Alla pratar om honom (Ronaldo), och det finns en anledning. Varför? För att han är en fantastisk spelare, och folk pratar om stora spelare. Det är normalt, säger Fenando Santos.

– Jag upprepar det hela tiden, Robert Lewandowski är väldigt viktig för laget. Jag är mycket nöjd med hans insats, han spelar för laget och gör ett bra jobb både som lagkapten och som spelare. Han gör vad han ska. Lewandowski är i väldigt bra form, både fysiskt och mentalt. Han gör ett bra jobb, jag hoppas att han fortsätter göra det, säger Polens tränare Adam Nawalka.

Polen har imponerat med sitt lagspel så här långt, på fyra matcher har de bara släppt in ett enda mål (en cykelspark av Xherdan Shaqiri). Däremot har de, främst Arkadiusz Milik, haft problem med effektiviteten.

Taktiska svängningar

För Portugal har det mest handlat om svängningar i det taktiska upplägget. Cristiano Ronaldo har varierat mellan att spela som renodlad anfallare, att spela i sin vanliga ytterposition eller att till och med få en mer taktisk, defensiv roll ute på kanten, som mot Kroatien.

I den sista matchen hade Ronaldo bara ett enda skott på mål, det kom efter 117 minuter och ledde till Portugals segermål.

Inför kvartsfinalen måste Fernando Santos välja om han ska kopiera taktiken som stängde ner Kroatien, eller om han ska släppa Cristiano Ronaldo fri i en mer offensiv uppställning.

– Vi vill hitta balansen, förstås, säger han. Helst vill vi att han skjuter femton skott och gör tio mål, men motståndaren kommer inte tillåta det. Det viktiga är att varje spelare gör sitt jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM