Barn pluggar svenska & alla ska spela kubb

Sverige-feber i EM-orten: Äter spettekaka till skollunch

1 av 11
FOTBOLL

Barn som lär sig svenska, spettekaka på skolmenyn, Abba på musikfestivalen och blågula flaggor över hela staden.

Det råder redan total Sverige-feber i franska Pornichet inför det svenska EM-lagets ankomst.

– Zlatan Ibrahimovics ankomst kommer bli en stor attraktion för kommunen, säger borgmästaren Jean-Claude Pelleteur.

På onsdagen tog Erik Hamrén ut de 23 spelare han kommer ta med sig till EM. En trupp som samlas den 23 maj och gör de sista förberedelserna på hemmaplan innan resan till Frankrike den 8 juni.

”Gynnsamma följder”

Väl på plats i värdlandet har det svenska landslaget valt att bo i kuststaden Pornichet utanför Nantes i västra Frankrike. En kommun med drygt 10 000 invånare som nu fått total EM-feber efter svenskarnas beslut.

– Sveriges och dess kände kapten Zlatan Ibrahimovics ankomst kommer bli en stor attraktion för kommunen, säger borgmästaren Jean-Claude Pelleteur i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi ser det som en ära att välkomna våra besökare och staden, invånarna, företagen och skolbarnen har redan förberett några små detaljer när svenskar och andra nyfikna nu ska upptäcka det här området.

Det är inte lite lilla Pornichet gjort heller. Inför Zlatans och det svenska lagets ankomst har svenska flaggor hissats runt om i staden. Rabatter har försetts med blå och gula blommor och vid entrén till staden står en specialdesignad skylt på fyra gånger tre meter för att välkomna svenskarna. Stadens företagare har också fått ett speciellt framtaget lexikon med nyttiga svenska ord som ”tack”, ”trevlig vistelse” och ”vi ses”.

Blåbärssås till köttbullarna

På stadens bibliotek kommer tre svenska utställningar att arrangeras: ”Svenska högtider”, ”Svenska uppfinningar” och ”De röda husen”. Under mästerskapet ska också alla svenska matcher visas på stadens pubar.

När den franska staden nu blir svensk kommer inte heller skolbarnen undan. Det centrala skolköket har serverat en svensk meny med svenskt bröd till förrätt, köttbullar till huvudrätt och spettekaka till efterrätt (även om tillbehöret ”blåbärssås” till köttbullarna nog hade chockat många svenskar). Under lektionerna har barnen också pluggat in ett antal svenska ord innan de på fritids fått prova på att baka en klassisk svensk äppelkaka.

Tanken är att kunskaperna ska användas under mästerskapet men kanske framförallt den 12 juni när kommunen bjudit in till en svensk fest på stranden. Då ska invånarna lära sig det ädla spelet kubb samtidigt som de kan lyssna till coverbandet ”Super Trouper for ABBA” som bokats till stadens musikfestival.

Så välkommen Zlatan – du lär känna dig som hemma.

ARTIKELN HANDLAR OM