”Finns en viss oro”

Landslaget medvetet om terrorhoten under EM – så ska spelarna skyddas

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
nu stärks säkerheten I natt bodde fortfarande ”vanliga gäster” på Château des Tourelles, men i dag tvingas de lämna hotellet när Zlatan Ibrahimovic & Co anländer. Samtidigt ska ett 50-tal poliser och vakter skydda Blågult.
FOTBOLL

pornichet. I dag landar den svenska EM-truppen i Frankrike.

I ett land präglad av terrorhoten inför sommarens fotbollsfest.

– Klart att det är oroande, säger Andreas Granqvist till Sportbladet.

Terrorhoten kastar en mörk skugga över Frankrike inför EM.

Det undantagstillstånd som har rått i landet sedan attackerna i Paris i november har förlängts över EM. Fransmännen mobiliserar totalt 90 000 poliser, soldater och privata säkerhetsvakter i ett försök att garantera säkerheten under mästerskapet och varje match kommer att bevakas av 900 vakter.

– Det enorma säkerhetspådraget kommer göra att varken vi eller fansen kan röra sig lika fritt. Det kommer vara säkerhetskontroll efter säkerhetskontroll under EM. Det tar bort mycket av den spontana glädjen kring att följa ett mästerskap, säger Kim Källström.

Sätter upp poliskontroll

I Pornichet, där svenskarna har sin bas på exklusiva slottshotellet Château des Tourelles ett inkast från stranden mot Atlanten, har borgmästaren mobiliserat 50 poliser och vakter bara för att skydda den svenska EM-truppen.

Men det är inget som märks i den lilla badorten på tisdagskvällen. Det bor fortfarande ”vanliga” gäster på spelarhotellet och byns invånare kan fortfarande promenera förbi på den lilla vägen mellan hotellet och stranden.

Men när Zlatan & Co anländer i dag ändras allt det. Övriga gäster får lämna hotellet, en poliskontroll sätts upp på den lilla gatan och strandpromenaden stängs av, meddelar borgmästaren på kommunens hemsida.

Han berättar där också att han aningen motvilligt gått med på att stänga av delar av den allmänna stranden nedanför hotellets trädgård.

Som Sportbladet tidigare har berättat kommer det att byggas ett insynsskydd mot grannhuset. Nu är det på plats i form av flera meter höga bambuträd.

På Sveriges träningsanläggning Stade Léo Lagrange i grannstaden Saint-Nazaire fanns ingen säkerhetspersonal alls på plats när Sportbladet anlände.

Två tekniker arbetade med en ljudanläggning.

– Den är för de skolbarn som kommer hit i morgon för att sjunga den svenska nationalsången för laget, säger den unge mannen som bär en svensk landslagströja.

Zlatan är inte rädd

Enligt uppgifter ska polis och säkerhetspersonal genomsöka arenan i dag på morgonen och därefter kommer den att bevakas dygnet runt.

Under EM-lägret har Zlatan Ibrahimovic fått frågor om säkerhetsläget i landet han bott i under fyra år.

– Du ser militärer på gatan och de har trappat upp det ordentligt inför mästerskapet. Man vill ju inte att något ska hända. Sen hoppas jag, snälla Gud, låt ingenting hända.

Kan du vara rädd själv?

– Jag måste leva mitt liv även om jag har en sits där jag har mångas ögon på mig. Men det är inget jag tänker på. Jag är absolut inte rädd.

Sportbladet har talat med flera av de andra EM-spelarna om terrorhoten och säkerheten.

Ingen uttrycker någon stark oro.

– Det är bara att lita på att de som tar besluten gör det rätt och riktigt. Sedan kan de omöjligen förhindra allting. De finns en liten känsla av obehag när det är ett så stort arrangemang, säger Erik Johansson.

”Tråkigt och oroande”

Förbundet arrangerar en resa till EM för spelarnas familjer.

Andreas Granqvist:

– Det är klart att det finns en viss oro efter allt som har hänt, kanske inte så mycket för oss spelare som inte utsätts för samma stora risk, som andra som är på plats och publiken. Det är de som riskerar mest att bli drabbade.

Kan du som spelare känna dig som en måltavla? Terrorattentaten i Paris var ju delvis riktade mot matchen Frankrike–Tyskland.

– Vi vet att de här grupperna som håller på med de här grejerna vill skapa skräck och oreda i världen, speciellt i så här stora sammanhang. Det är tråkigt och det är klart att det är oroande. Det är inget snack om det. Vi får hoppas att allt är under kontroll och att säkerheten är 100 procent.

Spelarna om hotbilden och säkerheten

Erik Johansson:

– Det är bara att lita på att de som tar besluten gör det rätt och riktigt. Sedan kan de omöjligen förhindra allting. De finns en liten känsla av obehag när det är ett så stort arrangemang.

– Vid Parisattentaten bodde jag ju i Belgien och det kom fram att terroristerna hade flytt dit. Jag var i Bryssel någon vecka senare och det var tomt och kändes obehagligt med alla poliser och militärer.

Robin Olsen:

– Jag har respekt för det. Men jag vet också att förbundet har koll på allting. Jag litar på dem. Jag kan inte åka ner till Paris och Frankrike och vara rädd.

Albin Ekdal:

– Alla vet att det finns ett hot, att någonting kan hända även om man inte hoppas det. Vi känner till läget, men jag tror inte att man kan fokusera för mycket på det.

Ludwig Augustinsson:

– Det känns otroligt mycket i magen och hjärtat varje gång det händer ett terrordåd. Det är sjukt tråkigt att det händer. Man får lita på att de som ska ha koll har koll.

Oscar Hiljemark:

– Det är tyvärr den världen vi lever i. Går man runt orolig så blir det svårt att prestera och känna någon glädje i fotbollen.

Andreas Granqvist:

– Jag och min familj, som kommer åka dit, har haft diskussioner. Men med den feedback och den säkerhet det kommer vara så ska det inte vara några bekymmer. Men det är klart att det finns en viss oro efter allt som har hänt, kanske inte så mycket för oss spelare som inte utsätts för samma stora risk, som andra som är på plats och publiken. Det är de som riskerar mest att bli drabbade. Jag hoppas att Frankrike har koll på allt som händer.

Kim Källström:

– Spontant känner man: vi kan inte sluta att leva. Det händer så mycket tråkigheter runt om i världen. Det är svårt att gardera sig mot allting. Man måste försöka fortsätta att leva. Terrorism och krig är ett globalt problem. Men man blir nedstämd när man tänker på att det är så.

– Det enorma säkerhetspådraget kommer göra att varken vi eller fansen kan röra sig lika fritt. Det kommer vara säkerhetskontroll efter säkerhetskontroll under EM. Det tar bort mycket av den spontana glädjen kring att följa ett mästerskap.

Zlatan Ibrahimovic:

– Du ser militärer på gatan och de har trappat upp det ordentligt inför mästerskapet. Man vill ju inte att något ska hända. Sen hoppas jag, snälla Gud, låt ingenting hända.

– Jag måste leva mitt liv även om jag har en sits där jag har mångas ögon på mig. Men det är inget jag tänker på. Jag är absolut inte rädd.