Blågul(grön)a festen

Tiotusentals svenskar på läktaren i dag – Ekdal och VNL har själva stått i publikhavet: ”Det är otroligt”

1 av 7
Värmde upp tillsammansSportbladet har levererat en Zlatan-docka till Frankrike. I går var han på plats på den irländska puben O’Sullivans i centrala Paris där Sveriges och Irlands fans drack öl och umgicks.
FOTBOLL

Nästan 20 000 svenskar och på andra sidan en av fotbollsvärldens mest hyllade klackar.

EM-premiären mellan Sverige och Irland på Stade de France utanför Paris förväntas bli något alldeles extra.

I det blågula landslaget finns också två spelare som vet lite mer om de positiva känslorna på landslagsläktaren.

Albin Ekdal vet mer än många andra om vad som väntar när Sverige sparkar igång EM i kväll.

När Blågult ställdes mot England i VM i Tyskland 2006 stod en då 16-årig Ekdal på läktaren.

– Stämningen innan matchen mellan fansen var otrolig. Alla har vi varit unga och hejat på Sveriges landslag så alla vet vad det betyder för Sveriges fans. Speciellt nu när folk lagt ner otroligt mycket tid och pengar på att åka ner. Det här händer vart fjärde år så man förstår att det är otroligt stort så då vill man verkligen försöka göra alla nöjda och glada, säger Ekdal.

2–2 mot England tog Sverige vidare men än mer minnesvärd för svensk landslagsfotboll är mötet med Paraguay i samma turnering. Då fylldes Olympiastadion i Berlin till bristningsgränsen av blågula supportrar och satte den svenska landslagspubliken på världskartan på allvar.

Nu ska samma klack försöka överrösta den unisont hyllade fotbollspubliken från Irland i en match Europa hoppas ska visa de goda supporterkrafterna igen.

”Jag sjöng med”

Även Victor Nilsson Lindelöf har, precis som Ekdal, en inblick i hur publiken kommer må innan det stora slaget i Paris. Den 15 november 2013 stod Benfica-proffset med en svensk flagga på kinden och en uppblåsbar Sportbladet-näve i handen i den svenska klacken i Lissabon när Sverige förlorade mot Portugal med 0–1 i den första playoffmatchen till VM i Brasilien.

– Jag tycker om att följa landslaget och det har jag alltid gjort. Jag minns inte så mycket av själva matchen då men jag minns att jag var nervös och verkligen ville att vi skulle vinna. Jag hade fått tre dagar ledigt av klubben och det där var den första av dem så jag mådde bra med mina vänner och sjöng med ganska bra. De sånger jag kunde, säger 21-åringen.

Ger det dig en speciell förståelse för publikens förväntningar?

– Klart det är så. Det är tufft för supportrar om man förlorar men jag tror att det är ännu tuffare för spelarna. Det är inte roligt att förlora, man vill alltid vinna och det är alltid en stor press oavsett vad man gör när man kommer upp på den här nivån. Man vill ju spela för folket och göra det så bra som möjligt för dem.

”Vore en dröm”

Utöver de svenska fansen kommer det också finnas hundratals anhöriga på Stade de France läktare.

– Jag har själv löst 25 biljetter och sedan har jag väl en 20–25 bekanta som fått via Uefa. Det har blivit några extrabiljetter. Lasse Richt (landslagschef) har fått jobba hårt på slutet, säger Albin Ekdal och fortsätter:

– Det vore en dröm att få uppfylla deras önskan om att vinna en match. Jag har själv stått på läktaren i ett mästerskap och vet hur kul det är och hur mycket man hejar på Sverige så det vore kul att ge tillbaka till dem.

ARTIKELN HANDLAR OM