Division 3 VS 2 Europa-titlar

Hamrén sist i Sportbladets rankning: Därför jag jobbar med framgångsrika spelare

Foto: TT
FOTBOLL

PARIS. Sverige mot Irland.

Erik Hamrén mot Martin O’Neill.

Division 3-spel mot två europacuptitlar.

– Jag har fått utveckla andra saker än om jag hade varit en duktig spelare, säger Hamrén.

Foto: TT

Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck, Erik Hamrén… Sverige har de senaste 20 åren haft förbundskaptener med mycket blygsamma spelarkarriärer – och kommer att fortsätta ha det med Janne Andersson.

Det är desto vanligare med gamla storspelare på tränarbänken

i de andra nationerna. Störst av dem alla i EM är förstås Frankrikes Didier Deschamps, som toppar Sportbladets rankning här intill av hur bra förbundskaptenerna var som spelare.

Flest mål i VM

Hamrén kommer i gruppspelet ställas mot tre av de med mest spelarmeriter bakom Deschamps: Irlands Martin O’Neill, Italiens Antonio Conte och Belgiens Marc Wilmots.

Samtidigt som Hamrén, som hamnar i botten på rankningen ihop med Lars Lagerbäck, avslutade karriären efter sin knäskada med lite spel i division tre

i Stockviks FF vann O’Neill Europacupen med Nottingham Forest två år i rad 1979–80.

Conte var en spelarikon i Juventus och Marc Wilmots är den belgare som gjort flest mål i VM.

Blev skadad

– Jag hade gärna haft den erfarenheten. Hade jag inte blivit skadad hade jag kanske blivit en hyfsad spelare. Men jag började som ledare redan som 22-åring och har fått utveckla andra saker än om jag hade varit en duktig spelare. Det kanske till och med har varit en fördel, säger Hamrén.

Han försöker kompen­sera sin bristande spelarerfarenhet med sin stab.

– Det är därför jag valt att jobba med människor som varit framgångsrika spelare, som Mackan (Allbäck) och Lasse Eriksson här i landslaget.

ARTIKELN HANDLAR OM