Nu krävs ny bragd

1 av 2
FOTBOLL

Det har gått tio år sedan Sverige besegrade en stor nation i en tävlingsmatch som gäller något.

Nu måste man bryta den mörka sviten för att gå vidare i EM.

– Då är det dags nu, säger Albin Ekdal, som enligt Sportbladets uppgifter petar Oscar Lewicki.

Efter att bara fått oavgjort i EM-premiären mot Irland är det nu ett faktum att Sverige måste besegra en av Europas toppnationer, Italien eller Belgien, för att gå vidare från gruppen.

Därmed måste man bryta en snart tioårig, dyster trend.

Hösten 2006 besegrade Sverige Spanien hemma i EM-kvalet. Sedan dess har landslaget inte lyckats vinna en tävlingslandskamp som gällt något mot en stor fotbollsnation.

3–2-segern på Råsunda mot Holland i EM-kvalet 2011? Holländarna var redan klara för EM.

2–0-segern mot Frankrike i EM 2012? Sverige var redan utslaget och Frankrike hade råd att förlora eftersom England samtidigt vann mot Ukraina.

Dystert resultat

Visst, Sverige har fixat några meriterande kryss de senaste tio åren, som 4–4-bragden i Berlin 2012 och 0–0 två gånger om mot Portugal i kvalet till VM 2010. Men nu måste man besegra en toppnation.

Det var visserligen inget Sverige lyckades med särskilt ofta före 2006 heller. De senaste 20 åren har det bara hänt ytterligare två gånger: mot Nigeria (rankat som Afrikas bästa lag vid den tidpunkten) i VM 2002 och hemma mot England 1998 i EM-kvalet.

– Då är det dags nu, säger Albin Ekdal.

Ekdal in i startelvan

Enligt Sportbladets uppgifter startar Ekdal i stället för Oscar Lewicki mot Italien, medan ifrågasatte Sebastian Larsson får förnyat förtroende av Erik Hamrén.

– Det som talar för mig är att jag spelat i Italien i sju år och känner till många av spelarna.

Ekdal kan sitt Italien.

– Deras backlinje är förmodligen den bästa i hela EM. Jag tycker Italien är ett av de starka lagen i EM.

Ekdal och de andra spelarna hemfaller gärna åt att det passar Sverige att vara underdog, även om historien som sagt visar att man väldigt sällan lyckats knipa alla tre poängen i de matcherna.

– Man känner att man har allt att vinna. Vi möter ett bättre lag som gjorde en bra premiärmatch, vilket inte vi gjorde. Vi har revansch att ta ut oss på själva gentemot de svenska fansen, säger han.