Ronaldo försökte nicka ner månen

Sjögren: Han var överallt och gjorde allt men ingenting

1 av 2 | Foto: TT, TV4
FOTBOLL

Det hade räckt med en bredsida men Cristiano Ronaldo ville skjuta sönder hela världen.

När 31-åringen försökte göra det otänkbara blev till och med det lätta omöjligt.

Trots det måste vi beundra honom.

Sportbladets Patrik Brenning.

Cristiano Ronaldo tog den lille grabben i handen, klev ut på Zlatans gamla hemmaplan, gastade sin nationalsång och vevade ivrigt mot läktaren. Efter 1-1 mot Island i första matchen var det nu det skulle ske för Portugal – och det var Ronaldo som skulle göra det.

Försökte trycka andan ur bollen

Portugal skickade upp 31-åringen på topp med hopp om frigörelse. De fick en kraftfull förstoppning.

Ronaldo försökte trycka andan ur bollen (och muren) på sina frisparkar, sköt långskott med ambitionen att riva sönder hela nätet och stod för spänstnickar som om han ville stånga ner månen. Han var överallt och gjorde allt men ingenting.

Efter 58 minuter vevade Ronaldo återigen med armen. Då var leendet utbytt mot ett närmast vädjande grin. Det var en blick som skrek av desperation.

Ofta felvänd

Ronaldos styrka i Real Madrid är att han ofta kommer in som andra- eller tredjespelare i straffområdet. Detta efter en långlöpning som gör att markeringen fortfarande ligger kvar på hans skugga men med en tajming som får det att framstå som om han stått ensam i tio minuter och måttat in kroppen mot inspelet. Med utgångspunkten som ensam anfallare försvann hela den fördelen.

I första halvlek var 31-åringen ofta felvänd när han fick framspelningarna. När det väl blev farligt var det i egenskap av huvudspelare som Ronaldo bidrog. Han är sensationell på det också men det är inte hans absolut största styrka.

Cristiano Ronaldo ska vara rättvänd, vara tidigt inblandad i anfallen och sedan även kunna följa upp som avslutare. Då kan 31-åringen använda sin fysik och snabbhet maximalt. Som ensam striker är inte Ronaldo som bäst – men tillräckligt bra för att avgöra en EM-match mot ett svagt Österrike.

Men det var som om han ville för mycket.

Tog ansvar som kapten

Cristiano Ronaldo kan inte skjuta sönder en mur, riva upp ett målnät eller nicka ner månen. När han ändå försökte blev resultatet att även det enkla framstod som lika svårt som det omöjliga.

Efter 22 minuter hade Ronaldo bara behövt sätta sin vänsterfot mot bollen för att placera in 1-0. Då använde han högern. Efter 79 minuter hade Ronaldo bara behövt ta en full ansats och dunka dit straffen. Då tvekade han, stannade upp och sköt i stolpen.

Ronaldo ville nicka ner månen och hela Portugal väntade på att 31-åringen skulle lyckas. De borde ha fokuserat på att försöka vinna matchen istället. Trots det måste vi imponeras av Ronaldo.

Efter Sveriges misslyckande mot Italien var Zlatan Ibrahimovic för irriterad för att tacka fansen och ställa upp på en intervju med SVT. När Cristiano Ronaldo tvingat in Portugal i en mindre depression ställde han upp på en selfie med en instormande supporter.

Ronaldo försökte ta sitt ansvar som stjärna och lagkapten. Portugal behöver att fler delar den bördan.

ARTIKELN HANDLAR OM