Wernbloom: Borde ha tagit en frispark

Foto: TT
Wernbloom.
FOTBOLL

SAINT-NAZAIRE. Oscar Lewicki valde att låta Éder löpa.

Pontus Wernbloom är inte säker på att han hade gjort samma sak.

– Det är klart att så här efteråt kan man säga att han borde tagit en frispark, säger mittfältaren.

En av detaljerna som det svenska laget analyserat efter matchen mot Italien är hur baklängesmålet gick till.

Ett snabbt inkast av Giorgio Chiellini, en vunnen nickduell av Simone Zaza (mot Erik Johansson) och sen drog sig Éder in från vänsterkanten med flera svenska spelare i hasorna innan han kunde skjuta förbi en halkande Andreas Granqvist.

Efter matchen sade mittfältaren Oscar Lewicki att han valde att inte fälla Éder.

– Jag försöker komma ifatt honom men når inte riktigt hela vägen. Det är möjligt att jag hade kunnat kapa honom men det vetefan om det varit bättre. Det hade blivit ett bättre frisparksläge än det läget han fick, sa han efteråt.

”Då hade det inte blivit mål”

Två dagar senare får mittfältaren Pontus Wernbloom frågan om hur han hade gjort.

– Nu tar jag er roll i efterhand och säger vad man borde göra..., säger Pontus Wernbloom.

Och..?

– Det är klart att så här efteråt kan man säga att han borde tagit en frispark för då hade det inte blivit mål på den chansen.

Pontus Wernbloom är inte dömande, och påpekar att det inte är givet.

– Man får göra ett val. Det är svårt. Det händer snabbt därute. Och de hade kunnat göra mål på frisparken. Men jag tycker att vi kom på efterkälken där, säger Pontus Wernbloom.

Han såg i övrigt en mycket bra match mot Italien. Det finns mycket som han tycker att Sverige ska ta med sig in till mötet med Belgien.

– Nycklarna är att vi spelar defensivt som vi gjorde mot Italien. Men vi möter inte ett lika bra försvar. Vi måste nyttja chanserna vi får. Vi kommer att få kontringslägen på dom och då gäller det att vi är med där. De kommer att vara mer offensiva än vad italienarna var, som belgarna alltid är, och de kommer att öppna upp sig mer, säger han och konstaterar:

”På pappret ska vi inte ha en chans”

– Sätter vi försvarsspelet, som vi gjorde sist, får till kontringar och kan hålla i bollen lite så kommer det bli bra.

De svenska spelarna är fullständigt medvetna om att de möter ett starkt motstånd. Att de belgiska spelarna är individuellt skickliga.

– På pappret ska vi inte ha en chans, säger mittbacken Andreas Granqvist.

Men matchen ska spelas och för Pontus Wernbloom finns det bara ett sätt att gå in till den.

– När man ska in spelar det ingen roll vilka du möter. Man tror alltid att man ska vinna. Du kanske är naiv. Folk runt om dig, kanske tänker annorlunda men när du står där och adrenalinet pumpar så spelar det ingen roll om man spelar mot ett bättre lag med bättre spelare. Du tror alltid att du ska vinna. Men man kanske har en skev självbild.., säger han.