”Utan Zlatan blir det ett annat spel”

Nu börjar Anderssons jobb med att plocka ihop ett nytt Blågult

1 av 2
FOTBOLL

En svensk landslagsepok har gått i graven.

I VM-kvalet mot Holland i september inleds en ny.

– Jag vill ha den tröjan, säger Robin Olsen när Andreas Isaksson nu tackar för sig efter 14 år.

Sveriges EM är över och det betyder att landslagsepoken med Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson också är slut.

Trion har utgjort en stomme i landslaget i tio år och med dem tappar landslaget 380 landskamper och 78 mål.

Dessutom är Erik Hamréns tid vid rodret slut efter sex år och Janne Andersson tar nu över. Det smäller redan i hans första landskamp: VM-kvalet hemma mot Holland den 6 september.

”Inte mycket att göra”

– Det är mycket erfarenhet som försvinner men att ha spelare som inte är motiverade är heller inte bra. Nu kliver de av frivilligt och jag har full respekt för deras beslut. Jag hade gärna haft den erfarenheten kvar men det är inte mycket jag kan göra åt, säger Janne Andersson till Sportbladet.

Hur ska du/ni fylla tomrummet efter dem?

– Jag har inte den idén klar för mig ännu. Jag har inte satt mig ner med det gänget som ska jobba tillsammans. Erfarenhet är en viktig parameter i ett lag men det är inte den enda. Vi får försöka kompensera det på annat sätt, säger Andersson.

– Det öppnar upp för förnyelse på sitt sätt.

”Det blir annorlunda”

Har du redan funderat på vilket lag du ska ha mot Holland?

– Jag har inte suttit och skrivit mer laguppställningar som när man var liten. Men jag vet vilka spelare som varit med och vilka spelare som kanske inte varit med nu, men som jag hoppas kan ta nästa steg i utvecklingen och vara med och konkurrera.

Blir det på sätt och vis lättare utan Zlatan?

– Jag har den största respekt för Zlatan som fotbollsspelare, vår bäste genom tiderna. Men det blir annorlunda förstås. Utan Zlatan blir det en annan typ av spel. Men full respekt för hans beslut så är det bara att köra på utan honom. Det är inte krångligare än så.

Fjärde målvakten

Landslaget har bara bytt förstemålvakt tre gånger sedan 1968. Nu är det dags igen.

Robin Olsen är förstås den hetaste kandidaten att ta över efter Isaksson, som avslutade med en världsklassinsats mot Belgien.

– Jag vill ha den tröjan. Det är bara att fortsätta kriga och spela bra.

Men det känns som du är i förarsätet?

– Det vet jag inte. Men det känns bra för egen del och jag hoppas få ta över den platsen, säger Olsen.

Oscar Hiljemark och Oscar Lewicki lär fajtas om Kim Källströms plats.

Sedan återstår det att se om Janne Andersson väljer att låta Marcus Berg och John Guidetti bilda anfallspar när nu Zlatan slutar eller om någon mer blandar sig i leken på allvar.

Mycket talar också för att Andreas Granqvist blir ny lagkapten.

– Janne kommer säkert att ha ett samtal med mig framöver. Vi får se hur han tänker, men jag har inga tankar på att lägga av om han vill satsa på mig, säger Andreas Granqvist och fortsätter:

– Kollektivet måste vara starkare nu utan Zlatan. Det är nya tider, men det kan nog bli bra.