Hon bytte namn – heter Zlatan

Unik i Sverige – enda kvinna som har stjärnans namn

1 av 3 | Foto: JONAS ENG
Moa Zlatan Zetterlund.
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovics inflytande syns lika mycket i Folkbokföringen som på planen.

Förnamnets popularitet har mångdubblats efter genombrottet – och i skaran av mini-Zlatans sticker en 15-åring ut.

Hon heter Moa Zlatan Zetterlund.

Foto: TT
Zlatan Ibrahimovic.

I juni 2015 utspelades ovanliga scener på ett konfirmationsläger utanför Åmål. 14-åriga Moa från Sollentuna sänktes ner i en sjö medan det fullständiga namnet förkunnades.

– Härmed döper jag dig Moa Anna Charlotta Zlatan...

Ett förvånat fniss spred sig. Förrättaren hann inte ens komma till efternamnet Zetterlund innan folk skrattade rakt ut. Hade de hört rätt? Visst, tjejen därframme är tokig fotboll, men... inte heter hon så?

”En svensk hjälte”

Ett år senare stretar Moa Zlatan Zetterlund på i Djurgårdens F16:s anfall medan namnen rundar av sin tid i Blågult. När Zlatan Ibrahimovic meddelar att landslagskarriären är över gråter hon.

– Det är tråkigt att han slutar. Han är en svensk hjälte, en symbol för vårt landslag, så det är en stor förlust. Samtidigt blir han ännu mer legendarisk nu. Han slutar med flaggan i topp, säger hon.

Men vi måste ta det här från början. Varför heter du Zlatan?

– Det var en lek på midsommar förra året och jag var bara halvtaggad på att köra. Jag sa till föräldrarna att jag skulle gå med på leken om jag fick döpa mig till Zlatan i mellannamn.

Varför sa du så?

– Jag vet inte vad som for genom mitt huvud. Det var bara en tanke som kom. Jag sa den rätt ut. De sa okej.

Så du döptes, du konfirmerades och du skickade in papperen om namnbyte till Skatteverket. Hur reagerade du när det positiva beskedet kom?

– Jag skrattade bara. Jag visste inte om det skulle gå igenom, men en dag bara låg det ett papper där.

Zlatan Ibrahimovic gjorde sitt första allsvenska mål i slutet av 1999 och slog igenom brett året därpå. Tidpunkten sammanfaller med en brant stegring av förnamnets popularitet.

Mellan 1994 och 1999 registrerades tre nyfödda Zlatan i Sverige. Från millennieskiftet och fram till i dag har 125 personer barn namnet. Det är sexton gånger fler per år; en skillnad svår att förklara med annat än att föräldrarna gillar fotboll.

”Jag är också forward”

På så vis är Moa Zlatan Zetterlund i gott sällskap, fast hennes historia sticker ut på två sätt:

För det första heter hon inte Zlatan sedan födseln utan har lagt till det i efterhand, vilket bara en handfull andra svenskar har gjort, däribland Andreas Zlatan Palm i Lindesberg och Martin Zlatan Johansson i Jönköping.

För det andra är hon tjej. Sveriges enda kvinnliga Zlatan.

– Jag spelar själv fotboll och är också forward, så det är en stor förebild. Han är lite av en svensk hjälte för alla, säger hon.

Vilka är ditt bästa Zlatanminne?

– Det måste vara cykelsparken mot England. Det var inte mänskligt. Många gånger är han inte mänsklig.

Har du någon gång ångrat dig?

– Nej, det är kul att ha ett annorlunda namn, att kopplas ihop med honom. Folk har skrattat när jag har berättat det, men man kan känna extra press också. Folk kan tycka att man har hybris om man inte når upp till samma nivå.

Når du någonsin upp till den nivån?

– Det vet jag inte. Men jag kämpar på.

ARTIKELN HANDLAR OM