Hamrén stoppad från Gais av sina döttrar

”Vi vill inte se dig i svart-grönt”

1 av 2
Hamrén i aktion.
FOTBOLL

Erik Hamrén har siktet på EM 2016, men vet vad ett par förluster kan innebära.

– Skulle vi förlora ett antal matcher är det stor risk att jag inte får vara kvar, säger förbundskaptenen i "Heja Sverige".

I samma landslagspodd  berättar Erik Hamrén om de lukrativa buden efter EM 2012, om när han blev deprimerad och att hans döttrar stoppade honom från tränarjobbet i Gais.

Erik Hamrén är redo för ett nytt kval. Han har längtat efter tävlingsmatcherna och delar med sig av sin syn på kvalet, VM-missen och mycket mer i samtalsprogrammet med komikern Soran Ismail.

I podden, som ges ut i samarbete med Svenska fotbollförbundet, säger Erik Hamrén att han är fullt inställd på att Sverige tar sig till EM. Men att han också är medveten om vad ett par förluster skulle innebära för egen del.

– Skulle vi förlora ett antal matcher är det stor risk att jag inte får vara kvar. Så här är det i den här branschen, det får man leva med, säger han.

”Ett antal anbud”

Efter Sveriges förra slutspel, EM 2012, fick han själv ett uppsving på arbetsmarknaden.

– Efter EM hade jag ett antal anbud som var intressanta. Är man med i ett slutspel så blir det ett intresse. Några var, inte minst ekonomiskt, fördelaktiga. Då fick man välja om man ska göra det och få en ekonomisk trygghet i livet ut, för mina barn och kanske barnbarn också, eller inte, säger han i podden.

På frågan om vilket land anbuden kom svarar Hamrén dock mindre konkret.

– Det finns länder med väldigt mycket pengar...

Men han stannade i Sverige. Med drömmen om att få vara med i VM.

”Då fick jag en depression”

Sverige åkte ut i playoff mot Portugal. Erik Hamrén fick resa till Brasilien ändå, men fick nöja sig med att sitta på läktaren. Och det sved.

 –Jag var ju i VM i Brasilien och var på en match live på Maracanã, jag såg Ryssland-Belgien där. Det var en häftig upplevelse när man går till arenan och får vara med supportrarna, berättar han.

Han njöt av inramningen men sedan när det var dags för spelarna att tåga in på planen stelnade leendet.

– Då fick jag en depression, ta mig fan. Man vet hur det är, pump, adrenalin och det är fullsatt.  Då tänkte jag NEJ vi är inte med. Den var jobbig, säger Erik Hamrén.

I den långa podden berättar att han också att han inte tänker plocka med unga spelare med delat medborgarskap bara för att binda upp spelarna för en framtid i ett svenskt landslag, han ger sin syn på de turbulenta rubrikerna efter sommarens besök i Almedalen och så berättar han varmt om sin familj som finns där och stöttar - och påverkar när han ska ta nya uppdrag.

”Vill inte se dig i svart-grönt”

Som den där gången när han ville flytta hem till familjen i Göteborg. Under tiden i danska Ålborg (2003-2008) fick Erik Hamrén ett erbjudande som lockade socialt. Han såg möjligheten att cykla till träningen på Gais anläggning i Göteborg, inte långt från gamla klubben Örgrytes klubbhus, och att vara mer närvarande under döttrarnas skolår. Hamréns hade familjeråd.

– Tjejerna fick bara med. Jag hade varit tränare i Örgryte i sex år och de hade vuxit upp med Örgryte och sommarläger och allt det där. Då sa tjejerna att vi förstår om mamma vill att du ska komma hem lite men pappa, inte Gais. Vi vill inte se dig i svart-grönt...