Gräsligt, Friends...

Här är bilden som väckte många frågor: ”Underlaget inte vad jag önskar”

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
FOTBOLL

Sveriges förbundskapten Erik Hamrén är missnöjd med gräset på Friends ­Arena.

Dagens domare Kristinn Jakobsson tycker det krävs mer för att underlaget ska hålla vass EM-kvalklass.

Ansvaret att hitta rätt gräs ligger nu på en av Sveriges bästa greenkeepers; Simeon Liljenberg.

Missnöjet med gräsmattorna på nationalarenan har blivit en följetång.

Ingen av de mattor som lagts in sedan arenan invigdes har varit tipp-topp.

Nu kommer landslagsledningen tillsammans med gräsexperten, som arbetar mot ett antal allsvenska ­arenor, och greenkeepern Simeon Liljenberg sätta en blågul standard.

­Liljenberg ville inte kommentera uppdraget när Sportbladet frågade honom i går, men Svenska fotbollförbundets evenemangs­ansvarige Jörgen Larsson bekräftade. Och i går före landslagets träning stod ­Simeon Liljenberg och diskuterade mattan med Erik Hamrén.

”Håller inte toppklass”

Så här sa förbunds­kaptenen efter träningen

– Jag tycker att nivån på underlaget inte är där jag anser att det ska vara i landskamper, jag förutsätter att det kommer att ändras till våra viktiga tävlingsmatcher, säger Erik Hamrén.

Under eftermidagen tränade kvällens isländska domarteam på Friends Arena.

Den isländske huvud­domaren Kristinn Jakobsson skojade med Sport­bladet och menade att ­underlaget påminde honom om planerna i hemlandet.

– Jag känner mig som hemma på Island.., säger han.

Skulle den hålla för ett EM-kval?

– Den håller inte toppklass för EM-kvalmatcher. Men för matchen (Estland i kväll) är det okej. Men linjerna kommer att kritas om inför matchen. De borde vara alldeles raka förstås...

”Ingen prestige”

Thomas Perslund, vd på Friends Arena, är väl medveten om utmaningen. De har sökt efter rätt kombination på gräsfrön, satt in fläktar, testat olika sorters ­såbädd och en rad andra funktioner.

– Gräset funkar bra och mattan ser fräsch ut. Men vi kan nu konstatera att studsen inte fungerar. Jag förstod att de inte var nöjda, säger han och fortsätter:

– Simeon kommer att vara med när vi är ute hittar ny gräsmatta, han får ansvaret att hitta ett nytt gräs som funkar. Det finns ingen prestige i det här utan det handlar om hitta den optimala lösningen. Det hjälper inte att det ser bra ut om det inte går att spela fotboll på den.