”Vi ska inte vara rädda för Zlatan”

Så ska Österrike stoppa Ibrahimovic

Foto: AP
Julian Baumgartlinger, till vänster.
FOTBOLL

WIEN. Här är den österrikiska taktiken för att stoppa Zlatan Ibrahimovic: försöka hålla honom utanför spelet.

– Vi förbereder oss på många sätt och ett är att se till att han har så få bollkontakter som möjligt, säger Mainzmittfältaren Julian Baumgartlinger till Sportbladet.

Att Zlatan Ibrahimovic gjorde två mål mot Estland i går har definitivt inte gått spårlöst förbi i Österrike.

När det österrikiska landslaget skickade fram fyra spelare till en pressträff på fredagsförmiddagen blev spelarna överrösta av frågor om supersvensken – av österrikiska reportrar.

Sportbladet fick en intervju med en av nyckelspelarna på måndag, Mainz defensive mittfältare Julian Baumgartlinger, som hade en nyckelroll i det österrikiska laget mot Zlatan när Sverige 1-2-förlorade i VM-kvalet för ett år sedan på Ernst Happelstadion.

– På hemmaplan för ett år sedan hade vi mer självförtroende och lyckades bra mot Zlatan. Det gjorde vi även i den första halvleken i Stockholm i höstas. Sedan blev Sverige mer aggressivt i den andra halvleken och det var några minuter när vi tappade bort Zlatan, säger Baumgartlinger.

– Vi lärde oss av det. Vi förväntar en annan match från oss på måndag.

”En världsklasspelare”

Om du spelar så får du en viktig uppgift, att ta hand om Zlatan. Vad måste du tänka på?

– Mycket, säger Baumgartlinger med en suck och ett leende. Han är en världsklasspelare. Även om han är bakom mig måste jag ha ögon i nacken.  För i den positionen är han ännu farligare. Kommunikationen med våra försvarare blir en nyckel. Det gäller att inte spela mot honom ensam, att vi attackerar honom tillsammans, gruppvis inom laget.

Är ni rädda för Zlatan?

– Nej, vi ska inte vara rädda för honom. Vi känner till hans kvaliteter, vi har analyserat dem och vi är redo för honom.

Salzburgförsvararen Martin Hinteregger är naket ärlig när han säger om Ibrahimovic:

– Han har allt. Man vet inte riktigt hur man ska spela mot honom som försvarare, säger Hinteregger till Sportbladet.