Petades av Hamrén – hyllas av Österrike

Fick ingen biljett till Österrike.
FOTBOLL

WIEN. Han har lyckats få fart på ett landslag som den egna befolkningen skämdes för innan EM på hemmaplan.

Österrikes förbundskapten backar inte heller för en oväntad hyllning av en svensk spelare – som Erik Hamrén petat.

– Kacaniklic är fräck, snabb och väldigt bra på att dribbla, säger Marcel Koller, 54,  till Sportbladet.

När Sverige missade VM-slutspelet diskuterades det om Erik Hamrén skulle fortsätta som förbundskapten.

När Sverige släckte Österrikes dröm om VM hyllade en stor majoritet i alplandet att kontraktet med Marcel Koller förlängdes.

Sportbladet har fått en längre exklusiv intervju med schweizaren.

Österrike och Sverige har fått fram varsin superstjärna i David Alaba och Zlatan Ibrahimovic, men står inför samma problem: för att landslagen ska bli bättre krävs fler spelare på liknande nivå.

– Exceptionella spelare som David Alaba eller Zlatan Ibrahimovic spottar man inte fram hur som helst, säger Koller.

– När Zlatan Ibrahimovic var 20 år visste man redan att han var en exceptionell spelare, men han hade inte den auktoriteten på planen som kännetecknar honom i dag.

– Det krävs en medfödd talang kombinerad med riktig teknisk och taktisk utbildning och träning i professionella klubbar på högsta nivå. Det är goda förutsättningar för att utvecklas optimalt, säger Koller.

Gillar Hrgota också

Vilka svenska spelare (förutom Zlatan då) har imponerat på dig?

– Alexander Kacaniklic är en, jag vet att han inte är med i truppen nu mot Österrike. Han är fräck, snabb och väldigt bra på att dribbla. Jag gillar verkligen även Borussia Mönchengladbachs Branimir Hrgota. Han är ung och kommer att utvecklas till något stort.

Vilka förändringar har du genomfört efter att ni missade VM?

– Vi har inte gjort några stora ändringar. Det är viktigt att österrikiska landslaget har en kontinuitet samtidigt som jag måste vara öppen för nya idéer och förändringar vid olika framtida uppgifter.

”Går mycket på formen”

Har du hiitat vilka som ska spela mittbackar hos er?

– Jag går mycket på hur formen är hos varje spelare. Hur ser de ut vid våra träningar? Har de varit skadade? Mina beslut är inte ristade i sten. Jag värderar situationen och tar ut laget.

Österrike har ett extremt bra facit mot Sverige på Ernst Happel-stadion. Vad är det som gör att ni fungerar så bra där?

– Atmosfären på Ernst Happel lyfter laget. Alla spelare känner energin som kommer från fansen. Under VM-kvalet byggdes det upp en manisk stämning som gör att det är fantastisk att vara nere på planen och känna det stödet.

Hur viktig är David Alaba både som person och spelare för ditt landslag?

– Han är väldigt viktig eftersom han redan är en stor spelare med extremt mycket erfarenhet från att vinna titlar, trots att han är så ung. Förutom kvaliteterna som spelare så är han en glad och stabil person. Han kommer fortsätta att utvecklas och bli en ännu mer ledande spelare.

Öppen mot fansen

Du är väldigt öppen gentemot fotbollspubliken via din sida på Facebook där du berättar om ditt jobb, kommande resor och så vidare. Varför är det viktigt?

– För att fansen ska få se vad jag gör. Jag gillar att kunna få föra fram saker som är viktiga för mig. Med Facebook får de större förståelse för mitt arbete. Jag tror fansen älskar att de får komma så nära och följa med mig.

I elva år spelade Koller ihop med Mats Gren, i dag sportchef i IFK Göteborg, i schweiziska Grasshoppers. De båda är mycket goda vänner än i dag.

Koller har precis tagit in anfallaren Rubin Okotie i österrikiska landslaget efter att 27-åringen fått liv i sin karriär i samband med en utlåning till danska Sönderjyske.

Så Koller medger att steget inte är långt till tipsa sin gode vän Mats Gren om spelare för IFK Göteborg.

– Många unga österrikiska spelare är under kontrakt hos klubbar i Tyskland eller följs av klubbar i Spanien eller Italien. Men jag anser att flera av dem skulle kunna spela i Sverige också, säger Koller.

FOTNOT: Österrike-Sverige i morgon 20.45 i Kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM