Hotet mot EM-festen

Ett stormigt Ryssland, hemmastarka Österrike & uppstickaren Montenegro – välkomna till Blågults EM-kvalgrupp

1 av 3
Utmanare Sverige inleder kvalet mot Österrike i kväll. Kampen om de tre första platserna står troligtvis mellan Ryssland, Sverige, Montengro och Österrike.
FOTBOLL

Ett hoppfullt hemma­starkt Österrike, ett politiskt omdiskuterat Ryssland där fansen tappat tron och Fabio Capello inte får ut sin lön.

Och så har vi uppstickaren Montenegro som sliter för att få i hop ett lag.

Välkomna till Sveriges EM-kval.

– Vi är favoriter, säger mittbacken Mikael Antonsson.

I kväll kastar sig svenska landslaget ut på en resa som ska leda till Frankrike 2016.

Det finns hinder på vägen – i VM-kvalet senast tillhörde Österrike och Rysslad de tre lag som var starkast på hemmaplan – men i och med att mästerskapet har utökats till 24 lag är chanserna stora.

Ettan, tvåan och trean (treorna direkt en plats eller via playoff) går vidare.

Sveriges förbundskapten Erik Hamrén har i veckan slagit fast att det kommer att stå mellan Sverige, Ryssland, Österrike och uppstickaren Montenegro.

Stökigt i Ryssland

114 allsvenska spelare som röstat i Sportbladets superenkät tror Sverige fixar det, precis som lands­laget spelare.

– Ett lag? Då säger jag Sverige, menar Albin Ekdal.

Men vad väntar?

I Montenegro sliter förbundskapten Branko Brnovic med en pskykologisk utmaning kring Nikola Drincic och flera skador. 

I Wien, där vi befinner oss med svenska landslaget, är stämningen hoppfull och tifot laddat på Ernst-Happel-stadion.

Vad som händer i Ryssland däremot är mer oklart.

Enligt Dennis Butyrsky, landslagsreporter på Soviets Sports, handlade gårdagens presskonferens inför dagens match mot Liechtenstein mest om ekonomi.

Förbundskapten Fabio Capello har inte fått ut någon lön på flera månader.

– Jag frågade honom om det men han sa att ”pengar är det sista jag oroar mig för, berättar Dennis Butyrsky.

Ryssland dras också med en förtroendekris från publiken.

”Fokus på kvalet”

Lägg därtill diskussionerna om att eventuella framtida politiska sanktioner. Ryssland annekterade Krim i mars och tre ukrainska klubbar finns nu i det ryska seriespelet.

Detta är dock en diskussion som Sveriges förbundskapten Erik Hamrén inte följer.

– För mig som förbundskapten ser jag till det som är verkligheten just nu. Jag kan inte påverka det. som ligger långt, långt ovanför mitt huvud. Jag har fullt fokus på att spela det här kvalet.Johan Flinck

EM i fotboll avgörs i Frankrike 2016.

Mästerskapet är utökat till 24 lag vilket innebär att det är enklare att ta sig dit. Sverige inleder sitt kval i dag borta mot Österrrike.

Vägen dit:

Alla nio gruppvinnare, alla nio grupptvåor samt den bästa trean går direkt till EM. Övriga treor gör upp om de sista fyra platserna i ett playoff.

Kval-enkät

Frågor:

1) Hur är läget i ert landslag - senaste nytt?

2) Med vilken tro och ambition går laget in i kvalet?

3) Vilka lag är favoriter och hur går det för Sverige?

4) Hur ser ditt landslag på Sverige?

5) Största utmaningen för Sverige i bortamatcherna mot ert landslag?

MONTENEGRO

Vanja Bojanovic, Balkan-korrespondent för Soccerly.com

1) ”Tränaren Branko Brnovic har haft stora problem med att få ihop ett lag till i kväll. Nikola Drincic lämnade laget i går och kommer inte spela. Han är uppenbarligen inte psykologiskt redo. Stevan Jovetic skadade sig på träningen i lördags, och Marko Basa kommer också missa matchen.”

2) ”Vi hoppas att bli topp-tre och sen får vi försöka att attackera någon av de två första platserna.”

3) ”För mig är Ryssland favoriten, följt av Sverige som har ett riktigt bra lag. Jag tror att de kvalar in.”

4) ”När ni har ett sådant geni i laget, det är Zlatan Ibrahimovic förstås, så vet man hur tufft det kommer att bli att försvara mot Sverige. Det är ett av de där lagen som man inte vill se in sin grupp.”

5) ”Montenegro kan mäta sig med alla när samtliga spelare är friska, men vi brukar ha otur och sakna minst två spelare. Om alla är friska så bör Sverige vara oroliga för att möta våra anfallare Vucinic/Jovetic. Dessutom så kommer trycket på stadion bli en extra motståndare.”

Österrike

Peter Kloebl, Kronen Zeitung

1) ”Senaste nytt är att bara en spelare i truppen, Veli Kavlak, är skadad. Övriga är tillgängliga. Vi förväntar oss att Österrike är bättre än för ett år sedan när de mötte Sverige. Landslaget har spelat mer ihop. Nu behöver de visa att de klarar av att spela bra på bortaplan också. I VM-kvalet visade de vad den kan, men det var hemma mot Sverige och Irland.”

2) ”En bra fråga. Vi hoppas att vi för första gången kan kvala oss in via spel till ett EM. Vi tror att vi kan göra det. Vi tror på främst på konkurrens från Sverige och Ryssland, men man får inte glömma bort Montenegro. Ambitionen är att bli etta eller tvåa.”

3) ”Sverige i samma läge som Österrike, man kan vinna gruppen eller bli trea. För mig är inte Ryssland den givne stora favoriten. Det jag såg under VM och så tror jag att både Österrike och Sverige har en chans att slå dem. Trycket är på Ryssland.”

4) ”Sverige är topplag i Europa, som Österrike vet att de kan besegra som förra året i Wien. Det svenska landslaget handlar om Zlatan – och sedan ingenting. Är Zlatan inte i bra form kan man kontrollera hela svenska laget.”

5) ”Att klara av publiktrycket och stödet för Österrike. 50 000 åskådare på Ernst Happelstadion är tolvte spelaren för Österrike. Rent taktiskt handlar det om att kontrollera kantspelarna Harnik och Arnautovic och Alaba som är vår motor.”

Ryssland

Dennis Butyrsky, landslagsreporter på Soviets Sports, Moskva.

1) ”Alla är friska och redo bortsett från frågetecken kring Dzyuba och Rebrov. Ryssland vann med 4-0 i träningsmatchen mot Azerbajdzjan i torsdags men slog också ett något slags rekord då det bara var 3 000 drygt som tittade på matchen.”

2) ”Folk bryr sig inte. Det kommer enligt Ryska fotbollförbundet omkring 9 000 för att se EM-kvalmatchen på måndag. När Sverige och Österrike kommer hit blir det fler. Men då kommer folk för att se Ibrahimovic, inte för att se vår spelare. Sen finns det ekonomiska problem, ledarstaben och Fabio Capello får inte ut sina löner, men spelarna bryr sig inte om det.”

3) ”Sverige är favoriter, ni har Ibrahimovic. Vad annat ska jag säga. Men tre lag går vidare och många människor här tycker att kvalet är meningslöst, att det inte är en utmaning utan att Ryssland ändå kommer att ta en plats.”

4) ”För tidigt för dom att säga något om Sverige. Spelarna säger ändå inget vettigt...”

5) ”Visst var vi starka här i VM-kvalet. Fabio Capello har kommit och vi spelar väldigt försvarsinriktat. Men de spelar också tråkigt, det såg vi under VM. Så även om vi är starka här kan det räcka om Ibra får några chanser. Jag tror det blir oavgjort.”

Sammanställning: Oskar Månsson, Petra Thorén, Michael Wagner

Sveriges Väg till EM

2014: I kväll: Österrike–Sverige

9 oktober: Sverige–Ryssland

12 okotber: Sverige–Liechtenstein

15 november: Montenegro–Sverige

2015: 27 mars: Moldavien–Sverige

14 juni: Sverige –Montenegro

5 september: Ryssland–Sverige

8 september: Sverige–Österrike

9 oktober: Liechtenstein–Sverige

12 oktober: Sverige–Moldavien