”Lyckas vi finns det mycket att leka med”

Taktiken som ska ge svensk seger i kvalpremiären

1 av 2
FOTBOLL

WIEN. Svenska landslagsledningen har kartlagt svagheterna i Österrikes landslag.

I går kväll, på lagets ­teorimöte på spelhotellet, spikades de sista detaljerna i taktiken som ska ge seger i kvalpremiären.

– Deras backlinje är rätt så trög. Det är mycket ­odisciplinerat. Det finns mycket svagheter där, ­säger mittfältaren Jimmy Durmaz.

Det är två lag som känner varandras styrkor och svagheter väl sedan förra dubbelmötet i VM-kvalet.

Det blir svårt att överraska, men den svenska landslagsledningen har förberett spelarna på alla tänkta scenarier – och ringat in ytor där det går att slå till.

Svenska landslaget har efter Estland-matchen i torsdags analyserat sitt eget spel och svängt över fokus på Österrike.

Mittfältaren Albin Ekdal sa inför den tidiga träningen i går att laget skulle se mer dvd-klipp på Österrikes matcher under söndagen.

Sista förberedelserna

I går kväll hade svenska landslaget sitt sista teorimöte på spelarhotellet i Wien inför dagens match. I dag hålls matchgenomgången då spelarna får start­elvan.

Mittfältaren Jimmy Durmaz var redan i går övertygad om hur Sverige ska slå till.

– Deras back­linje är rätt så trög. Det är mycket odisciplinerat hur de ligger i försvar. Det finns mycket svagheter där, säger han.

Hos ytterbackarna eller mittbackarna?

– Hela backlinjen! Samspelet inom backlinjen är inte bra. Det är inte som det ska vara.

Vad är nyckeln mot Österrike?

– Våga spela oss ur deras förstapress, för lyckas vi med det så finns det väldigt mycket att leka med.

”Intressant att höra”

Anfallaren Ola Toivonen är inne på samma spår.

– De har ett komplett lag men är väl lite långsammare i mittförsvaret och om man jämför med Zlatans snabbhet så tror jag att han tar dom där. Det såg vi senast.

När Österrikes lagkapten Christian Fuchs fick höra om Jimmy Durmaz kritik i går sa han:

– Det var intressant att höra. Låt oss spela matchen så får vi se hur Sverige lyckas. Vi har tränat på att inte sätta oss i svåra situationer, att jobba som en enhet tillsammans, att täppa till.

Fotnot: Matchen startar 20.45 och sänds i Kanal 5

FAKTA

Sveriges taktik mot Österrikes svagheter

  Osynkade backlinjen

 Österrikes pumpa-på-framåt-offensiv på hemmaplan kräver att försvararna attackerar. Det innebär att hemmalagets backlinje vid fler tillfällen inte är en samlad, rak enhet med fyra försvarare. Snarare ligger de ofta olika högt i plan och det ger ytor bakom olika försvarsspelare. Mittbacken Dragovic är exempelvis frekvent inblandad i misstag vid Österrikes baklängesmål.

Sveriges taktik:

Mittfältaren Jimmy Durmaz menar att om Sverige spelar sig ur förstapressen finns det mycket ”att leka på”. ”Deras backlinje är trög” säger Durmaz. Här handlar det om att nyttja Zlatan Ibrahimovic som har ett mentalt övertag på Dragovic.

  Ytorna på kanterna

 Harnik och Arnautovic är starka offensiva vapen, men inte alltid spelarna som tar det största defensiva ansvaret. Ytterbackarna Klein (som troligen ersätter Garics, som haft det tufft) och Fuchs blir ofta lämnade ensamma. Och än mer utrymme blir det om även ytterbackarna är med högt upp. Precis vad Durmaz eller Zengin gillar.

Sveriges taktik:

”De är väldigt offensiva och lämnar mycket ytor. Ytterbackarna är väldigt aggressiva och kommer upp i rygg och det finns väldigt mycket ytor bakom att vända upp på”, säger anfallaren Ola Toivonen. Mittbacken Mikael Antonsson menar att Sverige måste våga välja det längre uppspelsalternativet på kant eller mot Zlatan Ibrahimovic.

  Rostig målvakt

 Robert Almer har stått tre matcher i år, varav bara en tävlingsmatch. Det säger sig självt att den naturliga tajmingen inte borde finnas där.

Sveriges taktik:

”Klart att det gör mycket. Samspelet mellan målvakt och backlinje gör mycket, det är ju hans som styr.” säger Jimmy Durmaz. Sveriges spelare avslutade gårdagens träning med att köra avslut och spelarna kommer att testa Almer så mycket det går. Med skott utifrån, genom att stå extra tätt mot honom vid hörnor, stressa vid utsparkar.

  Rostig anfallsstjärna

 Efter de senaste årens flyttcirkus för österrikiska anfallsstjärnan Marc Janko bytte han klubb på nytt under sommaren – till Sydney FC. Australiensiska säsongen har inte kommit igång än och Janko lär inte spela 90 minuter.

Sveriges taktik:

Sverige har – inte bara för den här matchen – bytt uppställning och spelar med tre centrala mittfältare. Det innebär större skydd för backlinjen och mindre utrymme för Marc Janko. Svenska mittfältarna har sista dagarna slipat på försvarsdetaljer som inte satt mot Estland i torsdags.

Svaget/geniet

 Marko Arnautovic kan vara en glimrande fotbollsspelare, men hans karriär är också kantad av skandaler, hetsigt humör och matcher där han varit totalt osynlig. Släng in Elmander så får vi se vad som händer…

Sveriges taktik:

Pierre Bengtsson, högerback, lär möta Arnautovic i flera en mot en-lägen. ”De löper mycket i djupled mellan ytterback och mittback. Det gäller att vara alert på de löpningarna och falla i rätt ögonblick. Det är viktigt med bra samarbete med mittbacken.” säger Pierre Bengtsson, som dock inte talat med Elmander om Marko Arnautovic och det röda kortet senast lagen möttes.

  Publiken

  10 000-tals högljudda, flagg­viftande österrikare är ett jättelyft – när Österrike spelar bra. Gör de det inte, blir fansen snarare än belastning.

Sveriges taktik:

Spelarna är väl förberedda på trycket som kommer att bli på Ernst Happel-stadion, och de ser fram emot det och vet att om det vänder så har de gjort rätt. I inledningen av matchen kommer mittbackarna Mikael Antonsson och Andreas Granqvist använda ett eller två tillslag och slå säkra pass för att inte råka ut för snabba bolltapp av stressen som blir med det starka trycket och de aggressiva hemmaspelare.

  Psykologin

  Sverige/Zlatan släckte Österrikes drömmar om ett VM-slutspel i höstas. För ett par veckor sedan skickade Malmö FF ut Salzburg ur Champions League-kvalet.

Sveriges taktik:

Förbundskapten Erik Hamrén har i uppsnacket inför matchen lagt all press på Österrike.

  Så laddar spelarna

I går kväll: Teoripass på spelarhotellet. Fokus Österrike och det underlag som scouten Reine Almqvist valt ut tillsammans med svenska förbundskaptenen Erik Hamrén.

I dag: Matchgenomgång. De sista detaljerna repeteras. Spelarna får laget. Sen matchvärmning, mat, vila och match.