”Det är ett krig där – ni får acceptera det”

Hamrén pressad om ”osportsligt Sverige” dagen efter

1 av 3
FOTBOLL

WIEN. En gammal filmning av Johan Elmander och en ny armbåge från Zlatan Ibrahimovic.

Dagen efter EM-kvalpremiären pressades Erik Hamrén om ett ”osportsligt Sverige”.

Och förklarade att han tvivlade på om han skulle ge matchhjälten Erkan Zengin chansen.

Dagen efter 1-1-matchen mot Österrike i EM-kvalpremiären mötte Erik Hamrén för sista gången den här landslagssamlingen pressen. Då pressades förbundskaptenen av de österrikiska journalisterna om vad de anser var ett osportsligt Sverige.

”Kan visa dig en hel del saker”

Bakgrunden är Johan Elmanders filmning vid förra mötet i Wien och Zlatan Ibrahimovics armbåge mot David Alaba under måndagens möte.

– Om du vill kan jag visa dig en hel del saker Österrike gjorde också. Vi spelar på den högsta nivån och det är tuffa matcher. Ibland händer saker. Vi vill spela sportsligt, precis som alla andra, men det här är en tävling. Det här är ett krig på planen, det måste du acceptera, svarade Hamrén.

Eftersom du säger krig, hur ser du på Zlatans armbåge mot Alaba?

– Jag har sett bilderna i dag och jag kan inte se någon avsikt. Jag frågade också Zlatan i omklädningsrummet i går och han sa att han inte gjorde det. Men det är som han sa till pressen i går: ”Jag är två meter och han är 1,50, så okej vi hade kontakt”. Jag såg bilderna i dag och jag tror inte heller att han gjorde det med avsikt. Jag tycker inte att det var så farligt.

Hyllar Zengin

Hamrén talade annars om vikten av en poäng och att inte ge Österrike tre pinnars försprång direkt i gruppen. Till sist fick också poängräddaren Erkan Zengin en flod av beröm från förbundskaptenen.

– Det var jätteroligt tycker jag, speciellt när man funderar på hur man ska göra och det blir ett så positivt beslut som man tar. Hans största kvalitéer är ju offensivt och när man tänker bortaplan och vi ska spelare klokt defensivt så blir man ju fundersam om man ska göra den satsningen när Erkan har mer offensiva än defensiva kvalitéer.

Hamrén säger att två saker övertygade honom om att ge 29-åringen chansen.

– Dels Erkans inställning, han njuter verkligen av att vara på planen. Han visar mod och har ett uttryck som jag tycker är fantastiskt. Det är ”shining”, som jag sagt ett antal gånger men för mig är det ett bra ord för hur jag vill se spelare på planen. Han har mod. Jag gillar det. Jag gillar spelare som visar mod.

– Andra anledningen var lärdomen från Berlin när vi mötte Tyskland och hade samma tankar på hur vi skulle sätta ihop mittfältet. Då ställde jag upp med ett mer defensivt mittfält för att vi skulle klara av det. Men vi fick verkligen jobbigt för vi tappade väldigt mycket boll direkt. Känslan var också att vi behövde någon som vågar hålla i boll när vi får tag i den. Det gjorde Erkan väldigt bra i går. Sedan gör han ett snyggt mål och är väldigt nära att göra ett till också. Det är väldigt viktigt att få göra de målen.

FAKTA

Så avgörs EM-kvalet

8 september:

Österrike–Sverige 1–1

Resterande matcher:

9 oktober: Ryssland (hemma).

12 oktober: Liechtenstein (h).

15 november: Montenegro (b).

2015:

27 mars: Moldavien (b).

14 juni: Montenegro (h).

5 september: Ryssland (b).

8 september: Österrike (h).

9 oktober: Liechtenstein (b).

12 oktober: Moldavien (h).

■ ■ ■

I Frankrike 2016 deltar för första gången 24 lag i fotbolls-EM för herrar. Som värd är Frankrike direktkvalificerat. Följande gäller för kvalet:

Gruppettorna är slutspelsklara.

Grupptvåorna är slutspelsklara.

Bästa grupptrean är slutspelsklar.

Resterande åtta grupptreor spelar playoff om fyra EM-platser. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM