Här är Hamréns trupp till EM-kvalet

U21-hjältar får chansen

1 av 3
FOTBOLL

Ingen John Guidetti, men Oscar Lewicki och Abdul Khalili finns med i EM-kvaltruppen.

Erik Hamrén bygger vidare på stommen som varit obesegrad genom EM-kvalet.

– Där är två som debuterar på riktigt i A-landslaget, säger Erik Hamrén.

Förbundskapten Erik Hamrén presenterade i dag sin trupp inför kommande EM-kvalmatcherna; Ryssland borta den 5 september och Österrike hemma den 8 september.

Sverige ligger tvåa i EM-kvalgruppen på 12 poäng. Österrike leder med 16 poäng och Ryssland har 8. Alla lag i gruppen har spelat sex matcher.När Sverige mötte Ryssland hemma i EM-kvalet förra hösten blev det 1-1.

Och Erik Hamrén bygger vidare på den stomme han haft sedan tidigare.

– Grunden till denna samling är den grund jag haft hittills under EM-kvalet. Men jag är förstås, som alla andra grymt imponerad av U21, säger Erik Hamrén.

”Med och konkurrerar”

Han har dock tagit ut fyra av sommarens U21-succéspelare: Lewicki och Khalili, mittbacken Alexander Milosevic och anfallaren Isaac Kiese Thelin.

De två senare mer väntade, medan Abdul Khalili gör sin allra första samling i A-landslaget. MFF:s mittfältare Lewicki har varit uttagen tidigare.

– De har gjort sig förtjänta av chansen. De var riktigt bra i U21-EM, som många andra, men samtidigt har de presterat bra i sina klubblag, vilket är viktigt om man som ung spelare ska slå sig in i A-landslaget. Nu är de med och konkurrerar, givetvis. Sen är det bara elva som får spela när det är match. Men det är också intressant att se hur de fungerar i gruppen, säger Hamrén

Blir han upplockad?

Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf är uttagna i Håkan Ericsons U21-trupp som EM-kvalar i början av september.

Augustinsson kan dock få byta landslag beroende på hur vänsterbacken Martin Olsson kommer i gång med träningen i Norwich.

Frågetecken även för högerbacken Mikael Lustig som skadade sig mot Malmö FF i första mötet i Champions Leaguekvalet. Skulle han inte kunna spela är det Anton Tinnerholm som kallas in.

Förbundskaptenen fick flera frågor kring fler av spelarna från U21 som inte får chansen i A-landslaget.

Oscar Hiljemark?

– Jag bedömer att de här spelarna är före. Han gjorde ett fantastiskt bra U21-EM och är en spännande spelare, säger Erik Hamrén.

John Guidetti?

– Det är ganska enkelt: Jag tycker andra spelare ligger före. Jag tror väldigt mycket på John, vilket jag visat under mina år som förbundskapten; när han hade framgång i Feyenoord tog jag ut honom som 19-åring, och han fick chansen i november efter framgången i Celtic. Sedan började han få mindre speltid där, vilket gjorde att jag inte tog ut honom. Jag hoppas verkligen att han får chansen i Celta Vigo, för min tro på honom är stark. Får han spela där är jag övertygad om att han kommer göra succé, och gör han succé så kommer han tas ut i A-landslaget, säger Hamrén

I truppen finns spelare som inte matchats regelbundet, som målvakten Kristoffer Nordfeldt, som anfallaren Ola Toivonen.

Hur har du resonerat kring Toivonen, som letar ny klubb och som kanske är lite matchotränad?

– Han har ungefär lika mycket matchtid som Guidetti under försäsongen. Skillnaden är att Ola hade mer matchtid under våren. Självklart är det ingen optimal situation varken för Ola eller för mig, men jag ser det inte som ett problem just nu, i så fall hade jag inte tagit ut honom. I bästa fall hittar han en ny klubb innan samlingen. Men Ola är en etablerad A-landslagspelare, därför är han med i truppen, säger Erik Hamrén.

FAKTA

Här är hela truppen

Målvakter:

Andreas Isaksson

Kristoffer Nordfeldt

Robin Olsen

Backar:

Erik Johansson

Alexander Milosevic

Andreas Granqvist

Mikael Antonsson

Mikael Lustig

Pierre Bengtsson

Oscar Wendt

Martin Olsson

Mittfältare/anfallare:

Marcus Berg

Jimmy Durmaz

Albin Ekdal

Emil Forsberg

Zlatan Ibrahimovic

Isaac Kiese Thelin

Abdul Khalili

KimKällström

Sebastian Larsson

Oscar Lewicki

Ola Toivonen

Pontus Wernbloom

Erkan Zengin