”Jag sa att du kommer få spö”

Pontus Wernbloom om hälsningen till ryske förbundskaptenen, hyllningen till densamme och kontraktsförhandlingarna

1 av 2 | Foto: Foto: AP
PUBLIKFAVORIT Svenske landslagsmittfältaren Pontus Wernbloom (mitten) har blivit populär i CSKA Moskva. Snart väntar EM-kval i det blågula tröjan i just Moskva för Wernbloom.
FOTBOLL

För Pontus Wernbloom, 29, blir det en märklig EM-kval­upplevelse att om en vecka kliva ut på ärkerivalen Spartak Moskvas nya arena, mot sina närmaste kompisar från CSKA Moskva och med tränaren Leonid Slutskij, som han hög­aktar, som ny förbundskapten för Ryssland.

Hur Wernbloom har tacklat det? Som bara han kan göra.

– Självklart sa jag grattis till Slutskij när han fick jobbet...men jag sa också till honom att han kommer att få spö i första matchen, säger Wernbloom med ett gapskratt.

Klicka för större bild.

I svenska landslaget har Pontus Wernbloom under senare år fått nöja sig med en roll som inhoppare. I klubblaget CSKA Moskva är situationen en annan.

Wernbloom är en älskad kult­figur bland CSKA-fansen.

Svensken tacklar motståndare som bara han kan och har också gjort flera viktiga mål för den forna arméklubben, som vunnit ryska ligan två gånger och cupen en gång under de senaste tre åren.

CSKA-framgångarna gjorde även att tränaren Leonid Slutskij var storfavorit att ta över som förbundskapten när Fabio Capello till slut fick sparken i somras. 

Nu leder Slutskij, 44, det Ryssland, som Sverige EM-kvalar mot nästa lördag. Han gör det som en tillfällig lösning samtidigt som han är fortsatt tränare för CSKA Moskva.

”Skumma uttagningar”

– Tyvärr kommer Ryssland bli ett bättre lag, men jag hoppas att det inte hinner sätta sig till första matchen, säger Pontus Wernbloom till Sportbladet.

Vad kommer Slutskij ha för påverkan på ryska landslaget?

– Bara på uttagningen så är det bättre spelare han tagit ut. Det var mer skumma uttagningar av Capello. 

– Slutskij kommer ge dem mer frihet. Som jag förstått det var det väldigt strikt under Capello, både på fotbollsplanen men framför allt utanför. Där var de nästan frihetsberövade tidigare! Galet, säger Wernbloom.

”En fantastisk människa”

Vilken slag fotboll kommer Slutskij att spela med ryska lands­laget?

– Som vi spelar antar jag, en offensiv fotboll. Hur han än väljer att spela så är det ett bollskickligt lag med duktiga passningsspelare. Många av dem har spelat länge ihop. Jag tror inte han kommer göra några drastiska förändringar, det vore dumt.

Beskriv honom som tränare och människa?

– Hans stora styrka är att få gruppen att må bra och jobba tillsammans. Han är skicklig på att balansera lättsamhet med skarpt läge. Han är fantastisk på att få alla att trivas, inte bara de som spelar utan även de som inte spelar. Det går inte att tycka illa om honom.

– Han kan vara auktoritär när det behövs och kan ryta ifrån. Men när vi spelar matcher var tredje dag så förstår han att det inte går att ha stenhårda, gravallvarliga träningar hela tiden. Man måste skratta och må bra. 

– Det är mycket nyckeln till våra framgångar. CSKA har inte störst budget i ligan, vi ligger väl femma, sexa där, men ändå är vi ett av två, max tre lag som slåss om ligatiteln år efter år. 

Det är en rejäl kärleks­förklaring...

 – Visst är det...? Han är en fantastisk människa. Han ger oss mycket frihet, men kräver att vi ska hålla oss inom ramarna och prestera på planen. Gör jag inte det så får jag veta det. Sedan lägger han sig inte så mycket detaljer för jag vet själv vad som är bäst för mig. Jag älskar det där. Jag har aldrig gillat när folk säger till mig vad jag ska göra. Det kanske inte passar i alla lag, men det passar den gruppen vi är i CSKA Moskva. 

Vad sa du till honom när han blev rysk förbundskapten?

– Grattis, så klart! Det var ju väldigt kul för honom. Det är ett väldigt stort ämbete i det här landet…men jag sa också att han kommer få spö i hans första match! Haha!

Vad sa han då?

– Han bara garvade åt mig...

För en vecka sedan tog Slutskij ut den ryska landslagstruppen till EM-kvalmatcherna mot Sverige och Liechtenstein. Med i truppen finns fem lagkamrater till Wernbloom från CSKA Moskva: målvakten Igor Akinfejev, mittbacken Sergej Ignasjevitj, försvarsbröderna Vasilij och Alexej Berezutskij och mittfältaren Alan Dzagojev.

Hur mycket tjöt har det blivit?

– Det har inte blivit så mycket om landslaget än, vi har haft så många matcher. Det kommer kanske. Jag hoppas att vi vinner så att jag kan åka tillbaka med ett riktigt brett jävla flin på läpparna. 

För Wernbloom kan det bli sista säsongen i den ryska huvudstaden. Kontraktet går ut i juni nästa år – och än så länge har man inte kommit överens om en förlängning.

Enligt uppgifter tjänar svensken nära 15 miljoner kronor netto årligen och kräver en löneför­höjning för att stanna ytterligare säsonger i CSKA.

Hur går diskussionerna kring en förlängning av kontraktet?

– Det bestäms i dagarna, skulle jag tro. Eller så skiter vi i det och inte förlänger. Vi är fortfarande en bit från varandra, vi har hållit på länge. Vi har en bra dialog, men jag tror både CSKA och jag är eniga om att nu får vi komma till ett beslut. 

”Man ska inte vara snäll”

Åt vilket håll lutar det?

– Det är 50/50. De vet vad jag har för anspråk. Tar de det så kan vi komma överens!

Du tjänar ju redan snuskigt mycket… Ska du ha ännu mer?

– Hehe, ja, precis. 

Snällt ställd fråga, va?

– Jag spelar inte för välgörenhet, inte här utomlands. Jag vet att ju mer jag tjänar desto mer investerar de i mig och desto mer får jag spela. Det är som vilken business som helst. Så har jag känt hela tiden i min karriär, ända sedan jag flyttade till Holland. Det handlar om att säkra för dig själv. 

– Om inte jag får de pengarna så får någon annan dem. Det är så det funkar. Man ska inte vara snäll. 

– Dagen jag flyttar hem så kommer jag givetvis vara schysstare mot Blåvitt. Då flyttar jag inte hem för att tjäna pengar. 

IFK Göteborgs fans drömmer om SM-guld i höst och en åter­vändare som Pontus Wernbloom inför ett eventuellt Champions League-kval nästa sommar.

– Den hemflytten är inte nära. Det vore dumt att säga något annat, svarar han snabbt.

Ekonomiskt övertag

Utveckla.

– Det är inte svårare än att jag spelar varenda match här. Jag har spelat i Champions League tre av fyra år. Pengarna jag tjänar här…det är svårt att gå tillbaka just nu. Jag är inte lastgammal än heller. Jag tror inte det är många som hade flyttat hem i min situation. Det hade varit en annan sak om jag satt på bänken mycket.

– Jag vill spela i Blåvitt igen, men vi får se när det blir. Jag kör utomlands ett tag till.

Supportrar till andra allsvenska klubbarna är oroliga över att Malmö FF kommer dra i väg och dominera svensk fotboll länge med det ekonomiska försprånget de får från Champions League. Hur ser du på det?

– Det är svårt att bedöma. Men Malmö gör ju i n t e det som Blåvitt gjorde på 1990-talet. IFK Göteborg köpte ju Christian Karlsson och fyllde fickorna på andra allsvenska klubbar. Malmö har inte gått den vägen. Det återstår att se om MFF behåller pengarna själva eller skickar ut dom i Europa.

– Med ett sådant ekonomiskt övertag blir MFF givetvis bra. Kan inte de andra klubbarna skrapa ihop pengar till spelare så blir det inte omöjligt, men jäkligt svårt, säger Wernbloom.

FAKTA

Namn: Pontus Wernbloom.

Ålder: 29 år. Position: Mittfältare.

Familj: Hustrun Nina, barnen Mille, 4, och Penny, 2.

Klubbar: Kongahälla, 2004–2009 IFK Göteborg, 2009–2012,

AZ Alkmaar, 2012– CSKA Moskva.

Landskamper: 47 A/2 mål, 24 U21/6 mål.

Meriter: SM-guld IFK Göteborg 2007, Svenska Cupen IFK Göteborg 2008, rysk ligamästare CSKA Moskva 2013, 2014, rysk cupmästare CSKA Moskva 2013.

Återstående matcher i Sveriges kvalgrupp

5 september: Ryssland–Sverige, Österrike–Moldavien, Monte­negro–Liechtenstein.

8 september: Liechtenstein–Ryssland, Moldavien–Montenegro, Sverige–Österrike.

9 oktober: Liechtenstein–Sverige, Moldavien–Ryssland, Montenegro–Österrike.

12 oktober: Österrike–Liechtenstein, Ryssland–Montenegro, Sverige–Moldavien.