"Har kollapsat – det här var skandalöst"

Holland sågas – spelare lämnade med tårar i ögonen

1 av 7
Dagens tidningsframsida för holländska De Telegraaf.
FOTBOLL

Holland gjorde praktfiasko och missar EM i Frankrike i sommar.

Sågningarna är också därefter för det landslag som möter Sverige i VM-kvalet nästa år.

"Holländsk fotboll har kollapsat. Det här är verkligen skandalöst", skriver De Telegraafs fotbollsreporter Valentine Driessen.

Det holländska fotbollsfiaskot fullbordades i går.

Förlusten hemma mot Tjeckien (2–3) spelade visserligen ingen roll eftersom Turkiet besegrade Island, men sågningarna i Holland är inte nådiga efter det sämsta kvalspelet sedan nationen missade VM 2002.

"Holländsk fotboll har kollapsat. Det här var det slutgiltiga avslöjandet och var verkligen skandalöst. Jag finner inga ord för det, mer än att tvingas konstatera att vår fotboll har kollapsat", skriver De Telegraafs fotbollsreporter Valentine Driessen.

Lämnade i tårar

Landslaget kritiseras stort för sin insats i matchen mot Tjeckien och var i underläge med 0–3 efter en timmes spel sedan Robin van Persie gjort ett självmål.

"Om det fina i olika sagor ligger i jättars misslyckande så föll det holländska landslaget på ett bländande vackert och enastående sätt", skriver AD-krönikören Sjoerd Mossou något ironiskt.

Trots EM-kvalfiaskot stöttar flera av spelarna den nuvarande förbundskaptenen Danny Blind som ersatte Guus Hiddink i mitten av kvalet.

Manchester United-spelaren Daley Blind, son till förbundskaptenen, mötte pressen med tårar i ögonen, enligt De Telegraaf.

– Ibland är det väldigt svårt att vara son till förbundskaptenen. Men han är också den första att säga: "Grabben, nästa vecka ska du vara där mentalt igen." Vi måste gå igenom det här, säger Daley Blind med raspig röst enligt tidningen.

Anfallsstjärnan kan sluta

Både Wesley Sneijder, 31, och Robin van Persie, 32, har för avsikt att fortsätta i landslaget, som i kvalet inför VM 2018 ställs mot Sverige, medan 32-årige anfallsstjärnan Klaas-Jan Huntelaar är desto mer osäker.

– Jag tror inte att detta är rätt tillfälle att prata om det, vi får se helt enkelt. Jag tror däremot inte att det här är slutet på en framgångsrik generation, det finns fortfarande tillräcklig kvalitet, säger Huntelaar.

ARTIKELN HANDLAR OM