Landslaget nästa för Sebastian Larsson

Uppringd av Roland Andersson - kan bli den stora skrällen i EM-truppen

Foto: Magnus Wennman
Återförenas med Ljungberg? Efter succén i Birmingham - nu har Sebastian Larsson kontaktats av landslagsledningen inför EM-kvalet.
FOTBOLL

BIRMINGHAM

Sebastian Larsson kan snart bli lagkamrat med Fredrik Ljungberg igen.

I landslaget.

Sportbladet kan avslöja att förbundskaptenerna har kontaktat 21-åringen inför EM-kvalet.

– Spel i landslaget är en stor dröm. Nu är jag ett steg närmare, säger mittfältaren.

Det var ett ögonblick han aldrig kommer att glömma. Sebastian Larsson sätter sig tillrätta i en skinnsoffa på City Café och berättar att han satt och åt med flickvännen Tina i lägenheten i centrala Birmingham när telefonen ringde.

”Hej, det är Roland Andersson på Svenska fotbollförbundet...”

Eskilstunasonen spricker upp i ett stort leende när han återger samtalet.

– Det var en knapp vecka sedan. Det var första gången och det är klart att man blev lite... Ja, efteråt var jag glad och lite chockad även om det inte betyder något.

Vadå ”inte betyder något”? Han ringer väl knappast för att vara snäll?

– Nej. Jag har inte blivit uttagen eller så, men någonstans känns det som att det är ett steg i rätt riktning. Han ville kolla läget och kanske visa att de vet vem jag är. Det är en sporre.

Larsson vs. Hysén

I kväll spelar Sebastian Larsson sin första match sedan samtalet. Det sker när Birmingham möter Sunderland hemma på St Andrews. Roland Andersson har åkt till England för att se svenskmötet mellan Sebastian och Sunderlands Tobias Hysén, som lär mötas i en och annan duell på flanken.

– Det vore trevligt. Bara jag går segrande ur dem, säger 21-åringen och skrattar.

Ljungberg - en storebror

Sebastian Larsson var bara 16 år när han skrev på för Arsenal, där landslagskaptenen Fredrik Ljungberg blev som en extra storebror.

– De senaste åren, när jag började träna med A-laget, har han betytt mycket. Han har alltid hjälpt mig med tips, råd och allt möjligt. Det var en trygghet. Vi har kontakt till och från. Gör han något bra så gratulerar jag, säger Sebastian Larsson.

Ångrar inte flytten

I somras bestämde han sig för att lämna London-klubben för att få mer speltid. Birmingham-coachen Steve Bruce tog täten i intressenternas växande kö och hade snart köpt loss svensken.

– Han var väldigt angelägen och ringde hela tiden. Det var en tränare som verkligen ville ha mig och jag kände att, varför inte ge det chansen? Jag behövde ta nästa steg och ville inte vänta så länge som jag kanske hade fått göra i Arsenal. Samtidigt är jag oerhört tacksam över mina år i Arsenal. Jag hade inte kunnat utvecklas lika mycket någon annanstans.

Sebastian Larsson har inte ångrat att han flyttade norrut. Även om han blev bänkad i tre matcher så snart han skrivit på 3,5-årskontraktet har han aldrig tvivlat på sig själv. Nu är hans Birmingham är på väg till Premier League – och Sebastian Larsson till landslaget.